Indiferent la tradițiile democrației americane, Donald Trump nu participă la ceremonia de învestire a președintelui ales. El a transmis un mesaj video, în care nu l-a pomenit pe Joe Biden și a condamnat violențele de la Capitoliu.

UPDATE

'Ne vom întoarce, într-un fel sau altul'', a susținut Trump, înainte de a se îmbarca pentru ultima dată în Air Force One, către Florida. El a ținut un scurt discurs la baza aeriană Andrews din Maryland, în care și-a lăudat din nou realizările. 

+++

În discursul înregistrat de adio, președintele în exercițiu Donald Trump a declarat că se va ruga pentru succesul noii administrații, fără a pomeni însă numele democratului Joe Biden.

"Ne rugăm pentru succesul său în păstrarea unei Americi sigure și prospere", a spus Donald Trump, care a refuzat să-și recunoască înfrângerea și nu a discutat cu succesorul său. El va fi primul președinte în exercițiu care nu participă la ceremonia de învestitură a președintelui ales, urmând să plece de la Casa Albă în Florida, cu câteva ore înainte de începerea evenimentelor de la Washington. 

Absent din viața publică după violențele de la Capitoliu, pe care - în opinia unor critici - le-ar fi încurajat -, Trump a precizat că violența politică nu poate fi tolerată: ”Toți americanii au fost îngroziți de asaltul asupra Capitoliului nostru".

El s-a lăudat cu realizările administrației sale și a susținut că ”mișcarea” pe care a inițiat-o abia începe. 

Potrivit unor surse The Wall Street Journal, Trump - supărat pe republicanii care nu l-au susținut în contestarea scrutinului din noiembrie, ba chiar s-au delimitat de el - s-ar pregăti să-și lanseze propriul partid- Partididul Patrioților (Patriot Party). 

În ultimele ore ale mandatului, Donald Trump a grațiat peste 100 de persoane, printre care fostul strateg Steve Bannon, lobby-stul Elliott Broidy și persoane cu condamnări pentru fapte grave de corupție. Washington Post scrie că avocatul său, Rudy Giuliani, nu s-ar număra printre cei grațiați preventiv, după ce a căzut în dizgrație.