Președintele în exercițiu Donald Trump s-a declarat "scandalizat” de violența susținătorilor săi care au vandalizat miercuri sediul Congresului, după ce inițial le-a transmis că sunt ”speciali”. Mai mulți membri ai Cabinetului au demisionat.

Într-o înregistrare video, Donald Trump s-a referit la ”atacul condamnabil” asupra Capitolului, precizând că e ”revoltat de violența, nelegiuirea și haosul creat”.

”Cei care ați participat la acte de violență și distrugere, nu ne reprezentați țara. Cei care ați încălcat legea, veți plăti”, a mai spus președintele în exercițiu, adăugând că acum e momentul pentru ”vindecare și împăcare”.

”Prioritatea mea este asigurarea unei tranziții de putere ordonate și fără probleme”, a afirmat Trump.

În final, el a avut și un mesaj pentru susținătorii săi ”minunați”: ”Știu că sunteți dezamăgiți, dar vreau să știți că drumul nostru incredibil e abia la început”.

În ziua certificării victoriei lui Joe Biden și a violențelor de la Capitoliu, Trump a avut un alt discurs, îndemnându-i pe susținătorii săi să protesteze pașnic, iar după escaladarea situației le-a cerut să plece acasă, transmițându-le că îi iubește și că sunt ”foarte speciali”.

"Vreau să fiu clară: violențele la care am asistat ieri la Capitoliu au fost îngrozitoare, reprobabile și contrare valorilor americane ... America trebuie să se unească astăzi pentru a respinge violența la care am fost martori", a declarat și purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany, dând asigurări că întreaga echipă de la Casa Albă lucrează pentru o tranziție lină cu echipa viitorului președinte Joe Biden.

Acesta l-a acuzat pe Donald Trump de ''declanșarea un atac nemilos asupra instituțiilor'' democratice americane, în timp ce președinta democrată a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi a vorbit de ”o tentativă de lovitură de stat și a susținut că Donald Trump trebuie demis. 

Joe Biden a condamnat și modul în care au intervenit forțele de ordine: ''Dacă aceasta ar fi fost o manifestare a mișcării Black Lives Matter, ei ar fi fost tratați foarte diferit de cei care au atacat Capitoliul”.

De altfel, mai mulți politicieni democrați și republicani își pun întrebări în legătură cu modul în care poliția a asigurat securitatea clădirii Capitoliului.

Nu se știe cum de forța de poliție a Capitoliului, cu 1.879 de polițiști angajați și un buget de 515,5 milioane de dolari, a fost incapabilă să protejeze Congresul, scrie agenția de presă dpa, preluată de Agerpres.


Președinta Comisiei administrative a Camerei Reprezentanților, Zoe Lofgren, care are rol în supervizarea Poliției Capitoliului, a anunțat o investigație asupra breșei de securitate, iar șeful poliției Capitoliului, Steven Sund, va demisiona la 16 ianuarie.

Procurorul Michael Sherwin a anunțat că membri ai poliției Capitoliului se vor afla printre persoanele interogate ca martori. Ei vor fi puși sub acuzare, dacă vor apărea dovezi de complicitate. De altfel, au apărut înregistrări video în care ofițeri de poliție de la Capitoliu făceau selfie-uri alături de protestatarii pro-Trump. 

Și un legislator republican din statul Virginia de Vest, Derrick Evans, s-a aflat printre susținătorii lui Trump care au atacat clădirea Capitoliului. Potrivit CNN, Evans a postat live pe Facebook momentul în care a pătruns în clădire, alături de alți protestatari.