Donald Trump și Emmanuel Macron au evocat marți posibilitatea unui nou acord privind dosarul nuclear iranian, notează BBC Online.

După întrevederea cu omologul francez, președintele american, care a criticat în nenumărate rânduri acordul încheiat de Barack Obama, a vorbit, în conferința comună de presă, de ”un posibil acord pe baze solide”. "Vom vedea ce se va întâmpla după 12 mai", a spus Donald Trump, referindu-se la data la care va lua o decizie privind acest acord încheiat în 2015, după ani de negocieri intense.

Și Emmanuel Macron a evocat posibilitatea unui nou acord, care să includă programul balistic iranian și implicațiile asupra Orientului Mijlociu. 

Teheranul a amenințat ”cu consecințe grave” dacă SUA denunță acordul.

În 2015, Iranul a acceptat să-și suspende programul nuclear în schimbul diminuării sancțiunilor economice. 

Cancelarul german, Angela Merkel, sosește vineri la Casa Albă într-o ultimă încercare de a-l convinge pe liderul american să nu denunțe acordul pe 12 mai. 

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a anunțat că Teheranul se va retrage ”cel mai probabil” din acest acord, dacă Washingtonul va denunța înțelegerea din 2015. 


Marți, Trump a explicat că acordul ar fi trebuit să includă și Yemenul, Siria și alte zone din Orientul Mijlociu, în timp ce Macron a fost de acord că influența Teheranului în regiune trebuie discutată în cadrul negocierilor.

Președintele francez a mai spus că, pe lângă supravegherea programului nuclear iranian pentru următorii 10 ani din actualul acord, o nouă înțelegere ar trebui să includă și activitățile nucleare pe termen lung ale Iranului, precum și programul său balistic.