Cu un zâmbet ironic, președintele american, Donald Trump, i-a cerut vineri omologului rus, Vladimir Putin, să nu se amestece în alegeri. Reuters și AFP remarcă atmosfera amicală de la întâlnirea celor doi șefi de stat, la summitul G20 de la Osaka.

Donald Trump a părut să minimalizeze scandalul generat de presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, relatează Agerpres. Întrebat de un reporter dacă va aduce problema în discuția pe care urma să o aibă cu Putin, președintele Statelor Unite a răspuns: "Da, desigur" și a arătat spre liderul de la Kremlin, căruia i s-a adresat apoi direct. Acesta a continuat să zâmbească și în timp ce i se traducea schimbul de replici și chiar a râs la apelul jovial repetat de Trump: "Te rog, nu te amesteca în alegeri. Nu te amesteca în alegeri".

Vladimir Putin a declarat că administrațiile de la Moscova și Washington au "lucrat mult" după ultima lor întrevedere, la summitul de la Helsinki, din iulie anul trecut.

Atunci, Trump a fost criticat în SUA, inclusiv de unii republicani, pentru tonul conciliant de la precedenta întâlnire cu Putin.

Vladimir Putin l-a invitat pe Donald Trump să participe anul viitor la ceremoniile de la Moscova dedicate Zilei Victoriei, a declarat consilierul Yuri Ushakov pentru postul de televiziune Rossiya-24.

Alte întâlniri în marja G20

Summitul din Japonia va prilejui numeroase întrevederi bilaterale, acestea umbrind de multe ori astfel de reuniuni.

Donald Trump se va vedea și cu cancelarul german, Angela Merkel, pe care a numit-o "prietena mea". ''Ea este o persoană fantastică, o femeie fantastică și sunt foarte bucuros să o am ca prietenă'', a spus Donald Trump, salutând relațiile comerciale dintre Washington și Berlin, deși el a criticat în nenumărate rânduri pentru excedentul comercial și nivelul insuficient al cheltuielilor militare.

Putin și valorile liberale

Într-un interviu acordat Financial Times, Vladimir Putin a susținut că că valorile liberale sunt învechite, deoarece au fost respinse de majoritatea popoarelor occidentale: "Ideea liberală s-a învechit. Intră în conflict cu interesele majorității covârșitoare a populației".

În acest context, liderul de la Kremlin a susținut că Angela Merkel a comis o greșeală fundamentală prin adoptarea unei politici liberale față de imigrație. 

El a mai spus că nu este homofob, dar preferă valorile tradiționale, care sunt "mai stabile și mai importante pentru milioane de oameni".

"Oricine afirmă că democrația progresistă este depășită susține prin aceasta că libertățile sunt depășite, că statul de drept este depășit și că drepturile omului sunt depășite", a replicat Donald Tusk, președintele Consiliului European participând și el la reuniune.

”Ceea ce mi se pare cu adevărat învechit este autoritarismul, cultul personalității și legile făcute de oligarhi, chiar dacă, uneori, acestea par eficiente”, a adăugat Donald Tusk.