Președintele american Donald Trump a fost criticat dur de comunitatea medicală după ce a sugerat să se facă cercetări pentru a vedea dacă noul coronavirus ar putea fi tratat prin injectarea de dezinfectant în corp.

În timpul unei conferințe de presă de joi de la Casa Albă a grupului operativ privind coronavirusul, un oficial a prezentat rezultatele unei cercetări a administrației americane care indică faptul că noul coronavirus pare să se slăbească mai repede atunci când este expus la lumina soarelui și la căldură. 

Studiul mai arată că înălbitorul poate distruge virusul în salivă sau în secrețiile respiratorii în cinci minute, iar alcoolul izopropilic l-ar putea distruge chiar mai rapid.

Deși a atras atenția că studiul ar trebui privit cu precauție, Trump a sugerat cercetări suplimentare în acest domeniu, relatează BBC News, preluat de Agerpres.

"Așadar, să presupunem că atacăm corpul cu o (cantitate - n.r.) uriașă de ultraviolete sau pur și simplu cu o lumină foarte puternică ... Și apoi am spus să presupunem că introduci lumina în corp, lucru pe care poți să îl faci fie prin piele, fie în alt mod. Și cred că ați spus că veți testa și asta. Sună interesant ... Și apoi văd dezinfectantul care îl distruge într-un minut. Un minut. Este vreun mijloc prin care putem face ceva, prin injectarea în interior sau printr-un fel de curățare? Ar fi interesant de verificat și asta", a spus președintele, privind spre doctorul Deborah Birx, coordonatoarea răspunsului Casei Albe la pandemia de coronavirus.

Comunitatea științifică a criticat dur declarațiile lui Trump.

Intervievat de BBC News, medicul pneumolog Vin Gupta a spus că injectarea sau ingerarea unor produse de curățat reprezintă ”o metodă obișnuită pe care oamenii o folosesc când vor să se sinucidă". 

Robert Reich, profesor de politici publice la University of California din Berkeley și fost secretar al muncii, a scris pe Twitter: "Conferințele de presă ale lui Trump pun în pericol sănătatea publică. Boicotați propaganda. Ascultați experții. Și, vă rog, nu beți dezinfectant".