Turcia a condamnat miercuri referendumurile de anexare "ilegitime" ale Rusiei în patru regiuni aflate sub controlul său în Ucraina, scrie AFP.

"Asemenea fapte împlinite ilegitime nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională", a afirmat Ministerul turc de externe într-un comunicat.

Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, care a avut loc în primele luni ale unui conflict mocnit care a izbucnit în 2014 și a culminat cu intervenția Rusiei în Ucraina la 24 februarie, notează AFP, preluată de Agerpres.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care întreține relații cu Kievul și Moscova, a încercat să deschidă discuții și să ajungă la un armistițiu, până în prezent fără succes.

****

Expert militar ucrainean, despre anunțul lui Putin privind mobilizarea: "Diavolul nu este atât de înfricoșător pe cât pare"

Anunțul președintelui rus, Vladimir Putin, privind decretarea mobilizării parțiale în Federația Rusă nu va afecta în mod semnificativ cursul războiului declanșat de Moscova împotriva Ucrainei, însă va cauza probleme în interiorul Rusiei, consideră expertul militar ucrainean Vladislav Selezniov.

"Cum poate afecta (mobilizarea parțială - n.r.) cursul războiului? Doar în sensul că, acum, acest lucru împinge Rusia spre probleme în interiorul țării. Fiindcă toți rușii care au vrut să participe la ostilități sunt deja pe câmpul de luptă, pe teritoriul Ucrainei", explică Selezniov, într-un comentariu pentru agenția RBC.

Expertul a menționat că, după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială, vor fi trimiși în armată cei care nu vor acest lucru, iar acest proces se va face prin constrângere. Prin urmare, Federația Rusă se va confrunta cu o rezistență în toate regiunile sale. Întrebat de jurnalistul RBC dacă mobilizarea a încă 300.000 de militari va ajuta Kremlinul, expertul a răspuns că nu este sigur dacă Federația Rusă va putea mobiliza un asemenea număr de militari.

"Și chiar dacă o fac, apar întrebări cu privire la motivație, sprijin și pregătirea lor de luptă. Acești 300.000 de militari nu vor avea un impact semnificativ asupra cursului ostilităților, pentru că înțelegem cum funcționează artileria. Dar ce importanță are pentru un proiectil Excalibur numărul de ruși aflați într-un loc vizat de lovitură?", a remarcat, în glumă, Vladislav Selezniov.

Expertul a atras atenția asupra faptului că decretul de mobilizare a fost semnat de Putin miercuri, la începutul Adunării Generale a ONU de la New York. "Acum există o oportunitate excelentă pentru diplomații noștri de a discuta cu partenerii privind consolidarea capacităților de asistență tehnico-militară", a adăugat expertul.

Potrivit acestuia, deși discursul lui Putin a fost cam la fel ca cel din dimineața zilei de 24 februarie, percepția amenințărilor sale "nu mai este la fel". Selezniov a conchis subliniind că diavolul nu este atât de înfricoșător pe cât pare.(Sursa: RADOR)

****

Ucraina anunță schimbul a 215 prizonieri militari, printre care luptători de la Azovstal

Șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, a anunțat un schimb de prizonieri cu Rusia. 215 ucraineni, inclusiv luptători de la Azovstal, au fost recuperați de la ruși, în schimbul a 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina.

Aceste persoane vor rămâne în Turcia până la sfârșitul războiului, dar își vor putea întâlni familiile acolo, în baza unui acord cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. 

Schimbul de prizonieri a inclus și 10 străini - cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez și un croat. Aceștia au ajuns din Rusia în Arabia Saudită.

****

"Pedeapsă justă"

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri, într-un mesaj video adresat Adunării Generale a ONU, o "pedeapsă justă" împotriva Rusiei, lansând un apel la înființarea unui tribunal special.

"A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă justă" împotriva Rusiei, a declarat Volodimir Zelenski.

****