Cel puţin 1.000 de turişti români sunt blocaţi, de câteva zile, în mai multe oraşe din Turcia. Ei aveau conexiune de zbor prin Istanbul, însă, din cauza furtunilor de zăpadă, toate cursele aeriene au fost anulate, relatează Digi 24.

UPDATE 12/01

Referitor la situaţia cetăţenilor români blocaţi în Gaziantep, Turcia, MAE a anunţat că aceştia au ajuns, joi, "cu bine" în România.

"Ambasada României la Ankara a ținut permanent legătura cu un cetățean din cadrul grupului și cu un reprezentant al operatorului aerian, pentru a se asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile", precizează Ministerul de Externe.

La acest moment, la ambasada României la Ankara nu mai sunt înregistrate solicitări de asistență consulară.

+++ Știrea inițială

Cel puţin 1.000 de turişti români sunt blocaţi, de câteva zile, în mai multe oraşe din Turcia. Ei aveau conexiune de zbor prin Istanbul, însă, din cauza furtunilor de zăpadă, toate cursele aeriene au fost anulate, relatează Digi 24.

"Ambasada României la Ankara are în atenţie situaţia cetăţenilor români blocaţi în Gaziantep, ca urmare a anulării curselor aeriene din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Misiunea diplomatică a menţinut permanent legătura cu cetăţenii români afectaţi care s-au adresat ambasadei solicitând sprijin. Imediat după semnalarea situaţiei, Ambasada României la Ankara a luat legătura cu operatorul aerian ale cărui zboruri au fost anulate pentru a se asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile, în sensul asigurării condiţiilor de cazare şi masă", precizează MAE.

Conform informaţiilor obţinute până la acest moment de la cetăţeanul român care s-a adresat misiunii diplomatice în vederea solicitării asistenţei consulare, un număr de 16 persoane se află în acest moment blocaţi la Gaziantep.  

Ministerul Afacerilor Externe informează că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară Ambasadei României la Ankara apelând 0090 532.318.1726 (telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice) sau 0090 312.44.77.940 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. 

Ambasada României la Ankara monitorizează situaţia în permanență şi este pregătită să acorde asistenţă consulară în funcţie de solicitări. 

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe reiterează atenţionările de călătorie, emise în ultima perioadă,  adresate cetăţenilor români care se află sau călătoresc în străinătate referitoare la înrăutăţirea severă a condiţiilor meteorologice. 

Informaţii referitoare la condiţiile meteorologice şi restricţiile de circulaţie impuse de autorităţile străine sunt actualizate şi postate constant pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe, la rubrica "Sfaturi şi alerte de călătorie”-http://www.mae.ro/travel-alerts.

+++

Companiile cu care au zburat i-au dus în oraşe unde aeroporturile erau deschise şi i-au lăsat acolo.

Astfel, cel puţin 100 de români aşteaptă de patru zile în Gaziantep, localitate aflată în apropierea graniței cu Siria, un zbor către Istanbul şi de acolo către ţară.

Românii blocaţi în Gaziantep, un oraş vizat des de atentate, spun că se tem pentru vieţile lor. Unul dintre ei a povestit pentru Digi24 că se află cu soţia într-un hotel şi că le este teamă deoarece se aud mereu împuşcături, iar azi a fost un atentat în localitate.

Bărbatul susţine că autorităţile române le-au comunicat că s-au sesizat, că ambasada şi Ministerul de Externe au fost informaţi despre situaţie.

"Compania de zbor ne dă bilete către Istanbul, e un singur funcţionar acolo, ne tot dă bilete pentru zboruri pentru a doua zi, dar a doua zi, zborurile se anulează. Mâine este a cincea zi de când suntem în situaţia aceasta", a mai spus turistul român.

De sâmbătă, Istanbul este afectat de o furtună de zăpadă care a paralizat oraşul. Numeroase curse interne şi internaţionale au fost anulate în ultimele zile. Condiţii meteo nefavorabile se înregistrează şi în vestul şi centrul Turciei.