Principalele eforturi militare ruse se concentrează de acum pe pregătirea unei ofensive pentru a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Lugansk și Donețk (est) și Mariupol (sud), conform Înaltului Comandament al armatei ucrainene.

Raportul, publicat în cea de-a 42-a zi a invaziei ruse în Ucraina, arată că trupele ruse își continuă ofensiva spre Izium, oraș situat pe râul Donețk, în regiunea Harkov, precum și spre Sloviansk și Barvinkove, în aceeași regiune, care - potrivit analiștilor - sunt orașe-cheie în ofensiva rusă spre Donețk și Lugansk, autoproclamatele republici din estul Ucrainei, relatează EFE, preluată de Agerpres.

„În direcția Donețk, inamicul încearcă să-și îmbunătățească poziția tactică a unităților sale și continuă să desfășoare operațiuni de asalt în unele zone", se arată în raport.

Înaltul Comandament ucrainean se referă de asemenea și la situația din orașul Mariupol, port strategic la Marea Azov (sud), supus unor bombardamente intense, și în care trăiesc fără serviciile de bază circa 150.000 de persoane, potrivit autorităților ucrainene.

„Tentativele de a lua cu asalt Mariupol nu încetează. Apărătorii orașului desfășoară o ripostă eroică de mai bine de 40 de zile împotriva unor forțe covârșitoare ale invadatorilor ruși", blocându-le practic aici, menționează Înaltul Comandament al armatei ucrainene.

Armata rusă a anunțat marți o ofensivă finală pentru a prelua controlul asupra orașului-port după expirarea termenului dat forțelor ucrainene pentru a depune armele și a părăsi urbea în direcția teritoriului controlat de Kiev.

+++

Cine încearcă să afle cum e prezentat războiul din Ucraina de către autoritățile ruse se află în fața unor relatări care provoacă confuzie. Moscova respinge acuzațiile ucrainene și occidentale privind uciderea civililor. Ministerul rus de externe, Ministerul apărării și televiziunea de stat afirmă că la Bucea este o „înscenare” cu „actori”. În același timp, se vorbește de cadavre adevărate, care, totuși, „nu sunt rigide”, notează FAZ.

La fel s-a întâmplat și în alte situație. De exemplu, bombardarea maternității din Mariupol pe 9 martie a fost respinsă de ruși, care au susținut că a fost o „provocare complet înscenată”. Pe de altă parte, ei au spus că maternitatea a fost folosită pentru a ascunde armanent.

+++

Turcia a cerut miercuri o anchetă independentă în legătură cu cadavrele găsite în orașul ucrainean Bucea, după plecarea trupelor ruse.

„Imaginile cu masacrul, care au apărut în presă din diverse regiuni, între care Bucea și Irpin, în apropiere de Kiev, sunt șocante și triste pentru umanitate”, precizează Ministerul turc de externe într-un comunicat.

+++

Mai multe explozii s-au produs marți seară în orășelul Radehiv, situat la 70 de kilometri de Liov, în vest, a scris pe Telegram Maksim Kozițki, șeful administrației militare regionale.

Aflat în apropierea graniței cu Polonia, Liov găzduiește numeroase perrsoane strămutate și este un loc de tranzit în drum spre Polonia și alte state membre UE pentru mulți ucraineni care fug din zonele în care se dau lupte. 

+++

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut marți un discurs la ONU, în care a cerut organizației să acționeze imediat în fața crimelor de război comise de Rusia în Ucraina. În caz contrar, Națiunile Unite ar trebui „pur și simplu să se dizolve”. El a cerut excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate, precum și o reformă a ONU, astfel încât „dreptul de veto să nu însemne dreptul de a muri”, notează AFP.

Războiul din Ucraina are consecințe în 74 de țări în curs de dezvoltare și afectează 1,2 miliarde de oameni, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la începutul sesiunii Consiliului de Securitate.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, în schimb, a susținut că Rusia nu s-a dus în  Ucraina pentru a cuceri teritorii. El a respins acuzațiile lipsite de dovezi la adresa militarilor ruși și a afirmat că există „mii de oameni care sunt gata să ofere mărturii cu privire la crimele neonaziștilor” în Ucraina. El a mai susținut că Rusia a inițiat evacuarea a 600.000 de persoane din Ucraina.

+++

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat marți, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că Uniunea  va finanța în special arme ușoare defensive pentru a ajuta Ucraina.

UE a prevăzut un miliard de euro sprijin militar pentru a ajuta Ucraina să-și apere teritoriul.

Borrell a decis expulzarea a 19 diplomați ruși din cadrul Misiunii Permanente a Rusiei la UE. Aceștia au fost declarați indezirabili pentru „angrenarea în activități contrare statutului lor diplomatic”. 

+++

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat marți, la Varșovia, că Marea Britanie a înghețat 350 de miliarde de dolari din „cufărul de război” al președintelui rus Vladimir Putin.

Ea a mai precizat că va cere partenerilor din NATO și G7 să impună noi sancțiuni și să convină asupra unui calendar precis pentru eliminarea importurilor de petrol, cărbune și gaz din Rusia.

Uniunea Europeană a propus instituirea de sancțiuni împotriva celor două fiice ale președintelui rus Vladimir Putin, relatează The Wall Street Journal. Și Administrația Biden urmează să anunțe săptămâna aceasta sancțiuni împotriva celor două fiice ale lui Putin, precizează publicația, citând surse diplomatice familiarizate cu dosarul.