O navă de război rusească, Amiral Makarov, ar fi fost lovită de o rachetă ucraineană Neptun în Marea Neagră și a fost grav avariată, potrivit unui raport neconfirmat al unui site local din Odesa.

Potrivit informațiilor publicate de Dumskaia, preluate de toată presa ucraineană, fregata Makarov ar fost lovită în apropiere de Insula Șerpilor, iar nave rusești au plecat din Crimeea pentru a-i ajuta pe marinari și pentru a verifica nava, relatează BBC Online.

Întrebat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Nu, nu avem astfel de informații”.

Informația nu a fost confirmată nici de oficiali occidentali din domeniul apărării.

Frankfurter Allgemeine Zeitung susține că există un incendiu la bordul unei nave din Marea Neagră și a fost lansată o operațiune de salvare a Marinei ruse.

În presa ucraineană și pe rețelele sociale din Ucraina au apărut imagini care ar înfățișa fregata Makarov în flăcări, dar autenticitatea lor nu a fost confirmată deocamdată.

Fregata Makarov e mult mai mică decât crucișătorul Moscova, care s-a scufundat luna trecută după ce a fost lovit de rachete ucrainene, dar are doar cinci ani și este una dintre cele mai puternice nave de război rusești din Marea Neagră. Dispune de un sistem de rachete de croazieră Kalibr și este proiectată să lovească alte nave sau submarine, precum și ținte pe uscat pe o rază de 2.600 km.

+++

Guvernul german va trimite echipamente militare în Ucraina, inclusiv șapte sisteme de artilerie howitzer Panzerhaubitze 2000, a anunțat vineri ministra apărării Christine Lambrecht, în timpul unei vizite la militarii germani din Slovacia. Pregătirea soldaților ucraineni în Germania va începe săptămâna viitoare. 

+++

Rusia va rămâne pentru totdeauna în sudul Ucrainei, a declarat vineri parlamentarul rus, Andrei Turciak, în timpul unei vizite la Herson: „Nu trebuie să existe nicio îndoială în legătură cu aceasta”.

+++

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat că Polonia ar amenința integritatea teritorială a Ucrainei.

+++

Kremlinul a refuzat să confirme dacă președintele Vladimir Putin i-a prezentat scuze premierului israelian, Naftali Bennett, pentru afirmația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cu privire la faptul că Adolf Hitler ar fi avut sânge de evreu.

Israelul a anunțat că Putin i-a prezentat scuze premierului israelian, într-o discuție telefonică avută joi, după ce Lavrov a afirmat că Adolf Hitler „avea sânge de evreu” și că ”cei mai mari antisemiți sunt evrei”.