UE este pregătită să reacţioneze „rapid şi în mod adecvat” dacă exporturile sale vor fi afectate de măsuri restrictive din partea Statelor Unite, după ce președintele Donald Trump a susținut că blocul european tratează injust SUA.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a spus luni, în conferinţa de presă cotidiană susţinută la Bruxelles: „Politica comercială (...) nu este un joc cu câştigători şi cu perdanţi. Noi, aici, în UE, credem că schimburile comerciale pot şi trebuie să fie benefice tuturor”, transmite Agerpres.

„Credem, de asemenea, că relaţiile comerciale trebuie să fie deschise, corecte şi bazate pe reguli”, a adăugat purtătorul de cuvânt al executivului UE, răspunzând unei întrebări referitoare la amenințările lui Trump făcute într-un interviu difuzat duminică seara la televiziunea britanică ITV

Preşedintele american a ameninţat voalat Uniunea Europeană cu represalii din cauza tratamentului „foarte injust” pe care aceasta l-ar aplica Statelor Unite. „Cred că aceasta va sfârşi în mod clar în detrimentul său”, a atenţionat Trump.

Preşedintele american a subliniat dificultatea pentru SUA de a-şi exporta produsele în Uniunea Europeană, în timp ce „ei îşi trimit produsele la noi fără taxe sau cu taxe foarte mici” în SUA, o situaţie pe care a descris-o ca „foarte injustă”.

UE și SUA au negociat timp de mai mulți ani un acord comercial, celebrul TTIP, dar discuțiile au ajuns într-un punct mort chiar înante de alegerea lui Trump, care a promis în campanie că va retrage SUA din mai multe tratate internaționale semnate de predecesorii săi.