UE este pregătită să reacționeze „rapid și în mod adecvat” dacă exporturile sale vor fi afectate de măsuri restrictive din partea Statelor Unite, după ce președintele Donald Trump a susținut că blocul european tratează injust SUA.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a spus luni, în conferința de presă cotidiană susținută la Bruxelles: „Politica comercială (...) nu este un joc cu câștigători și cu perdanți. Noi, aici, în UE, credem că schimburile comerciale pot și trebuie să fie benefice tuturor”, transmite Agerpres.

„Credem, de asemenea, că relațiile comerciale trebuie să fie deschise, corecte și bazate pe reguli”, a adăugat purtătorul de cuvânt al executivului UE, răspunzând unei întrebări referitoare la amenințările lui Trump făcute într-un interviu difuzat duminică seara la televiziunea britanică ITV

Președintele american a amenințat voalat Uniunea Europeană cu represalii din cauza tratamentului „foarte injust” pe care aceasta l-ar aplica Statelor Unite. „Cred că aceasta va sfârși în mod clar în detrimentul său”, a atenționat Trump.

Președintele american a subliniat dificultatea pentru SUA de a-și exporta produsele în Uniunea Europeană, în timp ce „ei își trimit produsele la noi fără taxe sau cu taxe foarte mici” în SUA, o situație pe care a descris-o ca „foarte injustă”.

UE și SUA au negociat timp de mai mulți ani un acord comercial, celebrul TTIP, dar discuțiile au ajuns într-un punct mort chiar înante de alegerea lui Trump, care a promis în campanie că va retrage SUA din mai multe tratate internaționale semnate de predecesorii săi.