Uniunea Europeană a propus recent "centre controlate" pentru migranți, dar până acum niciun stat membru nu a anunțat că vrea să înființeze astfel de centre. Acum, Bruxellesul se oferă să sprijine financiar țările care acceptă măsura.

Migranții care încearcă să ajungă în UE prin Marea Mediterană ar urma să fie găzduiți în "centre controlate", unde să le fie stablit cât mai curând posibil statutul. Rămâne problema unde vor fi găzduite centrele.

Comisia Europeană a anunțat marți că va sprijini financiar statele membre care vor accepta propunerea Bruxellesului. Sprijinul financiar "deplin" acordat statelor membre voluntare e menit să acopere costurile operaționale și de infrastructură, precum și sprijin financiar pentru statele membre care acceptă transferuri de persoane debarcate (6.000 de euro/persoană), a anunțat Executivul European.

Centrele vor fi gestionate de țara-gazdă, cu sprijin deplin din partea UE și a agențiilor europene, și ar putea avea un caracter temporar sau ad-hoc, în funcție de locație.

Sprijinul UE va fi și unul la nivel operațional, cu echipe formate din polițiști de frontieră europeni, experți în materie de azil, evaluatori în materie de securitate și personal care să se ocupă de returnare, și acoperirea tuturor costurilor aferente de la bugetul UE.

Prin înființarea acestor centre, Comisia mizează pe o gestionare "rapidă, sigură și eficace", care ar reduce riscul de deplasări secundare și ar accelera procesul de determinare a statutului persoanelor ajunse în centre.

Pentru testarea conceptului, ar putea fi lansată cât de curând posibil o fază-pilot.

Comisia va pune la dispoziție, de asemenea, un punct de contact central pentru coordonarea între statele membre care participă la eforturile de solidaritate: "Aceasta va fi o măsură temporară, menită să rămână în vigoare până la instituirea unui sistem complet dezvoltat, în contextul actualelor reforme ale sistemului european comun de azil".

În plus față de instituirea centrelor controlate, la propunerea șefilor de stat și de guvern, Comisia a stabilit și modul în care vor fi realizate "acordurile de debarcare regionale”, în cooperare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și în parteneriat cu țările terțe.

Obiectivul acordurilor este de a permite o debarcare rapidă și sigură, pe ambele maluri ale Mediteranei, a persoanelor salvate, în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv cu principiul nereturnării, și un proces responsabil post-debarcare.

Și în acest caz, UE este pregătită să acorde sprijin financiar și operațional pentru debarcare și pentru activitățile post-debarcare, precum și pentru gestionarea frontierelor, prin punerea la dispoziție de echipamente, de formare și de alte forme de sprijin.