UE va suspenda complet acordul cu Rusia pentru a facilita eliberarea vizelor, a anunțat miercuri șeful diplomației europene, Josep Borrell, după reuniunea informală a miniștrilor europeni de externe de la Praga.

Decizia ” va reduce în mod semnificativ” numărul de vize noi acordate cetățenilor ruși, a declarat Borrell.

O interdicție generală a vizelor, așa cum au cerut Ucraina și mai multe țări din Europa de Est, nu este avută deocamdată în vedere. 

Acordul de facilitare a vizelor a intrat în vigoare în 2007.

După ce Rusia a invadat Ucraina, el a fost suspendat parțial pentru oameni de afaceri, oficiali guvernamentali și diplomați. Decizia a fost luată pe 25 februarie, la o zi după începerea invaziei.

Suspendarea acordului permite statelor membre să impună restricții de intrare pentru cetățenii ruși, să crească costul vizei - acum 35 de euro - și perioada de procesare a vizei - 10 zile în prezent de la primirea cererii.

Borrell a declarat că decizia va pune capăt practicii de ''visa shopping'', folosită de ruși care încearcă să intre mai ușor în UE prin statele membre cu reguli mai relaxate.

Vizele vor fi acordate după o analiză amănunțită în cazul fiecărei persoane. Borrell a subliniat că decizia nu trebuie să afecteze rușii care se opun regimului de la Moscova.

De asemenea, UE nu va recunoaște pașapoartele rusești emise în zonele ocupate de Rusia.

România a susținut suspendarea integrală a Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor

În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a evocat evoluțiile înregistrate în ceea ce privește sprijinul multidimensional pe care România îl acordă Ucrainei, de exemplu, asistența acordată celor peste 2,1 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granițele țării sau sprijinul în contracararea crizei alimentare prin facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene prin România (până la data de 17 august, peste 3,4 milioane de tone de cereale ucrainene tranzitând țara noastră).

Aurescu a subliniat necesitatea ca UE și statele membre să continue acordarea unui sprijin consistent pentru Ucraina în plan politic, economic, umanitar și al dreptului internațional, potrivit unui comunicat MAE.

În egală măsură, ministrul Aurescu a exprimat preocuparea cu privire la așa-zisele ”referendumuri” care ar urma să fie organizate în regiunile ocupate ale Ucrainei pentru a fi anexate la Rusia, subliniind faptul că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru un astfel de scenariu. De asemenea, el a subliniat importanța menținerii presiunii asupra Rusiei și, în acest context, a exprimat susținerea pentru suspendarea integrală a Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor.

Totodată, șeful diplomației române a arătat deschiderea Bucureștiului pentru adoptarea de măsuri suplimentare de restrângere a circulației cetățenilor ruși în UE, cu accent pe vizele în scop turistic, apreciind că astfel de măsuri trebuie să fie solid fundamentate juridic și să nu afecteze persoanele care au nevoie de vize umanitare, medicale sau de protecție, fie pentru opozanți, fie pentru persoane care sunt ținte ale amenințărilor regimului actual din Rusia.

De asemenea, oficialul român a arătat că este important ca eventualele măsuri ce pot fi luate să nu afecteze capacitatea UE de a expune generația tânără din Rusia la valorile europene.