Comisia Europeană a propus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei Ucrainei și a brutalităților comise de soldații ruși.

Atrocitățile de la Bucea „nu pot fi și nu vor fi lăsate fără răspuns”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de a prezenta sancțiunile propuse:

- interzicerea importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de patru miliarde de euro pe an. „Această interdicție va reduce o altă importantă sursă de venituri pentru Rusia”, a spus von der Leyen. 

- o interdicție totală privind tranzacțiile asupra a patru bănci rusești, inclusiv VTB Bank, a doua bancă din Rusia. În total, cele patru bănci au o cotă de circa 23% din piața rusă. 

- interdicția accesului navelor deținute sau operate de ruși în porturile UE, cu excepția produselor alimentare, energetice sau cu ajutoare umanitare, ceea ce, în opinia șefei Comisiei, va limita opțiunile Rusiei în obținerea unor produse cheie. De asemenea, Comisia propune o interdicție asupra transportatorilor rutieri din Rusia și Belarus.

- interdicții țintite privind exportul unor produse tehnologice, în valoare de 10 miliarde de euro, inclusiv computere cuantice și semiconductori de înaltă tehnologie, dar și anumite echipamente de transport 

- interzicerea importurilor unor produse, precum lemn, ciment, fructe de mare sau băuturi alcoolice, în valoare de 5,5 miliarde de euro

- interzicerea participării companiilor ruse la proceduri de achiziție publică în statele membre UE, dar și interdicția furnizării de sprijin financiar organismelor guvernamentale din Rusia.

Nu în ultimul rând, alte persoane vor fi incluse pe listele de sancțiuni.

În plus, promite Ursula von der Leyen, UE lucrează la sancțiuni suplimentare, inclusiv asupra importurilor de petrol, analizând unele idei prezentate de statele membre, precum taxe sau variante speciale de plăți.

Șefa Comisiei a spus că aproximativ 40 de țări aplică sancțiuni împotriva Rusiei. „Luarea unei poziții clare este crucială nu doar pentru Europa, dar și pentru restul lumii. O poziție fermă împotriva războiului lui Putin. O poziție fermă împotriva masacrării civililor”, a spus Ursula von der Leyen.