În primele 10 zile de mandat, Trump a luat o serie de măsuri mai mult sau mai puţin controversate, totul culminând cu interdicţia temporară de intrare în SUA pentru musulmanii din 7 ţări. Decizia a creat haos pe aeroporturi şi proteste în ţară.

Istoria va judeca impactul pe termen lung al deciziei luate, vineri după-amiază, de preşedintele american, dar aprecierile lui pozitive privind implementarea acestei decizii nu vor fi uşor de uitat.

"Funcţionează foarte bine", a susţinut, sâmbătă, Trump, răspunzând unei întrebări. Vedeţi în aeroporturi, vedeţi peste tot. Funcţionează foarte bine şi vom avea o interdicţie foarte strictă şi verificări foarte stricte, aşa cum ar fi trebuit să avem în această ţară de mulţi ani", a spus Donald Trump.  

Pe mai multe aeroporturi importante din Statele Unite, lucrurile nu au mers însă atât de bine, precum a susţinut preşedintele. Oficialii au întâmpinat dificultăţi în implementarea deciziei, după ce au primit instrucţiuni care se băteau cap în cap privind interdicţia de intrare pe teritoriul american a cetăţenilor din Siria, Iran, Irak, Yemen, Somalia, Libia şi Sudan.

Pe măsură ce informaţia s-a răspândit, la terminalele pentru plecări internaţionale s-au intensificat protestele. În perioada campaniei, pentru candidatul Donald Trump a fost simplu să critice legile privind migraţia şi să promită interdicţii privind musulmanii. Dar ca preşedinte, echipa lui a avut dificultăţi în a transpune în lege retorica electorală a lui Trump.

Înainte de semnarea ordinului executiv, preşedintele SUA nu s-a consultat cu experţi juridici şi a promulgat decretul în pofida obiecțiilor funcționarilor din domeniul securităţii naționale, care s-au împotrivit ca interdicţia să-i includă şi pe cei care sunt rezidenți permanenți în SUA, notează BBC Online.

De altfel, acest lucru a dus la scene ciudate, sâmbătă seara, la instanţa din New York, unde avocaţii administraţiei au fost nevoiţi să apere măsurile care au creat haos pe aeroporturile din întreaga ţară.  

"Cred că guvernul nu a avut suficient timp să se gândească” la implementarea măsurilor, a declarat judecătoarea federală Ann Donnelly, care a decis că persoanele cu documente valabile nu pot fi deportate de pe teritoriul american. Decizia luată de ea – ca și cele ale altor instanțe - sunt doar începutul a ceea ce va fi, probabil, o bătălie juridică îndelungată.


Conducerea Partidului Republican a apărat "episodul jenant” pentru echipa de la Casa Albă, în timp ce câţiva republicani din Congres au emis o serie de obiecţii cu privire la plan.  

În stilul bine cunoscut, Trump s-a războit cu doi senatori republicani care au criticat ordinul emis de el. 

John McCain şi Lindsey Graham au apreciat că ordinul executiv contribuie mai degrabă la escaladarea amenințării teroriste, în loc să sporească securitatea SUA.

"Declarația comună a foștilor candidați la președinție John McCain & Lindsey Graham este greșită. Din păcate, au o atitudine lipsită de vlagă în ceea ce privește imigrația. Cei doi senatori ar trebui să-și canalizeze energiile asupra ISIS, imigrației ilegale și securității frontierelor în loc să încerce mereu să pornească al Treilea Război Mondial", a comentat Donald Trump pe Twitter.

Securitatea internă este, de obicei, o carte câştigătoare în SUA, dar reţinerea prelungită a copiilor şi a bătrânilor la punctele de control de pe aeroporturi nu dă prea bine.

Miniștrii de justiție din 16 state federale, reprezentând aproape o treime din populația SUA, au condamnat decretul împotriva imigrației și au promis să îl "combată cu toate mijloacele de care dispun"

Petiţie cu un milion de semnături

O petiţie privind împiedicarea preşedintelui Trump de a vizita Marea Britanie a fost semnată de peste un milion de persoane.

Premierul Theresa May a anunţat vizita lui Trump săptămâna trecută, în timpul vizitei sale în SUA.

Downing Street a respins apelurile privind anularea vizitei, susţinând că este "un gest populist". Laburistul Jeremy Corbyn a cerut şi el prim-ministrul să amâne pentru moment vizita liderului american. 

Reacţii externe:

Canada va acorda permise de ședere temporară cetățenilor din cele șapte țări musulmane vizate de ordinul executiv al președintelui american, a anunțat ministrul Imigrației, Ahmed Hussen. Şi premierul Justin Trudeau a afirmat că refugiaţii musulmani sunt bineveniţi în ţara sa.

Marea Britanie a obținut o derogare de la noile restricții cu privire la intrarea în Statele Unite pentru cetățenii săi naturalizați și cei care dețin naționalitatea uneia dintre cele șapte țări vizate de ordinul executiv.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a afirmat, într-un text pe tema migranților, că fiecare merită "respect", indiferent de "religia sa", la două zile după un controversat decret semnat de Donald Trump privind imigrația, vizând țări majoritar musulmane, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Activist egiptean: Disponibilitatea președintelui american de a acorda prioritate solicitărilor de azil provenite de la membri ai unor minorități religioase persecutate ar putea avea efect de bumerang asupra creștinilor din Orientul Mijlociu.

"Tot timpul, extremiștii de aici îi acuză pe creștini că au legături cu Statele Unite", a declarat Mina Thabet, manager de program pentru minorități în cadrul Comisiei Egiptene pentru Drepturi și Libertăți. Iar deciziile luate de Trump "vor face ca acest lucru să fie și mai mult crezut de către conservatori. Va face viața creștinilor mai grea în Egipt și în alte țări din Orientul Mijlociu", a adăugat el.

"Să-i luăm pe oameni din țările lor, din casele lor nu este o soluție... Trebuie să ne gândim cum să punem capăt discriminării și nu se poate lupta împotriva discriminării cu discriminare", a susținut Thabet.

Influentul predicator irakian Moqtada al-Sadr consideră că cetățenii americani ar trebui să plece din țara sa, în replică la interdicția temporară impusă de președintele Trump.

"Ia-ți cetățenii de aici înainte de a-i scoate pe musulmani din SUA. Să intri liber în Irak și în alte țări și să-i împiedici (pe musulmani) să intre în țara ta, aceasta înseamnă aroganță și dispreț", a spus predicatorul irakian, faimos pentru retorica sa antiamericană.

Angela Merkel nu consideră "justificate" restricțiile de imigrare în SUA pentru rezidenții din șapte țări musulmane decise de noul președinte american Donald Trump, a afirmat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert.

"Ea este convinsă că, chiar și în cadrul luptei indispensabile împotriva terorismului, nu este justificată plasarea sub o suspiciune generalizată a oamenilor în funcție de originea sau credința lor", a declarat Seibert.