Poliția spaniolă a anunțat vineri că Moussa Oukabir, un tânăr de 17 ani, este principalul suspect în atentatul comis joi seara în Barcelona. Moussa Oukabir este suspectat că a fost condus duba care a intrat în mulțime.

UPDATE

O a patra persoană a fost arestată vineri în legătură cu atacurile de joi din nord-estul Spaniei.

+++

O femeie grav rănită internată la spitalul Juan XXIII a murit vineri.

+++

Anchetatorii cred că adolescentul marocan a furat actul de identitate al fratelui său, Driss Oubakir, pentru a închiria două furgonete, folosind-o pe una dintre ele la atacul de joi. Al doilea vehicul a fost găsit în localitatea Vic, la 70 km nord de Barcelona, potrivit El Mundo, preluat de Agerpres.

Investigatorii mai încearcă să stabilească dacă Driss Oubakir a fost implicat în vreun fel în atentat.

Driss Oukabir, de origine marocană, a fost arestat joi la Ripoll, la circa 100 km nord de Barcelona, în timp ce un spaniol, cu identitate nedezvăluită, născut în enclava spaniolă Melilla, din nordul Africii, a fost reținut la Alcanar, la 200 km sud de Barcelona.

Poliția a anunțat ulterior arestarea unui al treilea suspect, la Ripoll.

Moussa Oukabir avea deschis joi un cont de Facebook - închis între timp de rețeaua de socializare -, în care scria că este născut pe insula Ibiza din Baleare, locuiește la Ripoll, studiază la Universitatea din Barcelona și lucrează la Coca-Cola, toate aceste informații, cu excepția reședinței, putând fi inventate.

Potrivit contului său de Facebook, Moussa ar fi călătorit recent la Barcelona, Ibiza și Yecla (Murcia), precum și în Brazilia.

***

Autoritățile spaniole cred că opt persoane din cadrul unei celule ar fi comis joi atacul de la Barcelona și că grupul plănuise să utilizeze canistre cu gaz, a afirmat vineri o sursă judiciară apropiată anchetei, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

El Pais scrie că 12 persoane ar fi făcut parte din celula care a pus la cale atentatul.


Un oficial al guvernului catalan, Joaquim Forn, a declarat vineri pentru postul local de radio că este posibil ca atacatorii să fi intenționat să utilizeze canistre cu gaz în atacul de joi când un individ a intrat în viteză cu o camionetă în pietoni într-o zonă turistică din Barcelona.

Forțele de securitate continuă să îl caute pe Moussa Oukabir, șoferul camionetei care a fost văzut fugind.

Poliția a anunțat că a ucis cinci atacatori vineri noaptea la Cambrils, oraș situat la sud de Barcelona, împiedicând comiterea unui alt atac.