Noile norme UE privind aspiratoarele intră în vigoare luna viitoare, urmare a planului autorităţilor de la Bruxelles de îmbunătățire a eficienței energetice și de reducere a emisiilor de carbon, scrie EurActiv Germania.

Astfel, nivelul maxim admis de decibeli va fi 80, iar puterea unui aspirator va fi redusă de la 1.600 W la 900. Măsura va afecta toate modelele fabricate sau vândute în UE.

Comercianţii vor putea să vândă în continuare şi modele care nu respectă noile reguli, până la epuizarea stocurilor. Unele aparate electrocasnice, precum aspiratoarele de mână şi aparatele de curăţat pardoseli, sunt exceptate de la noile reguli.

Comisia Europeană a motivat că, alegând un aspirator mai eficient, un consumator poate economisi peste 55 de euro pe durata ciclului de viață al unui aparat. 

Optzeci de decibeli este un nivel mai scăzut decât multe dintre aspiratoarele aflate în prezent pe piaţă, fiind limita considerată acceptabilă pentru urechea umană de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Noile reglementări privind eficienţa energetică vin după cele introduse la sfârşitul anului 2014, când a fost redusă puterea motoarelor la maxim 1.600 W şi a fost implementat sistemul de rating A-G.

Această schimbare a fost folosită de activiştii anti-UE, în special de către cei din Marea Britanie, fiind dată drept exemplu de suprareglementare a vieţii de zi cu zi de către Bruxelles.

Anul trecut, Comisia Europeană a recunoscut că acoperirea mediatică negativă - aşa-numita "Hoovergate" - a contribuit la decizia de a nu aplica noul set de reguli şi în cazul prăjitoarelor de pâine și al uscătoarelor de păr.

Guvernul britanic a susţinut că va transpune legislaţia UE în legislaţia domestică pe perioada procesului de negociere privind ieşirea din spaţiul comunitar, dar nu este clar dacă vor fi aplicate şi aceste reguli.