UPDATE Consiliul European a transmis, la finalul Euro-summitului de marți, 7 iulie, că Grecia este așteptată să trimită o nouă solicitare de sprijin financiar. Franța și Germania i-au transmis Guvernului elen să vină cu propuneri serioase.

UPDATE  8 iulie/ Comunicatul Consiliului European, la finalul reuniunii:„Autoritățile elene sunt așteptate să trimită o nouă solicitare pentru asistență financiară. Agenda de reforme a Greciei este așteptată joi, 9 iulie. 

UPDATE marți, 7 iulie ora 22.00 

Agențiile de știri au relatat că, la reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro (Eurogroup) care a avut loc înaintea Summitului extraordinar, Grecia nu a prezentat propuneri noi.

Se discută despre faptul că o nouă reuniune va avea loc mâine, 8 iulie, unde Grecia ar urma să vină cu propuneri. 

Totuși, noul ministru grec al Finanțelor le-a spus reporterilor din Centrul de presă de la Bruxelles ca există "voință politică" la Bruxelles pentru a da încă o șansă Greciei.

În decursul serii, agențiile de știri au relatat că Barack Obama a discutat telefonic cu Angela Merkel, apoi cu premierul Alexis Tsipras.

Premierul italian Matteo Renzi s-a arătat mai optimist decat alți lideri europeni, declarând că se poate ajunge la un acord cu Grecia în orele următoare. Angela Merkel a transmis că există încă o baza de negociere pentru un nou acord. 

Înainte de Euro-summit, Jean Claude Juncker a avut o întâlnire cu Alexis Tsipras, Angela Merkel si Francois Hollande.


 

--------- ------

La o zi după ce grecii au votat în proporție covârșitoare împotriva propunerilor creditorilor, cancelarul Germaniei Angela Merkel și președintele Franței, François Hollande, cei mai puternici lideri ai zonei euro, au declarat că Atena trebuie să se miște rapid dacă dorește o înțelegere cash-contra-reforme cu instituțiile și să evite despărțirea de moneda unică. 

Punând extra-presiune pe premierul Alexis Tsipras înaintea summitului zonei euro de marți, 7 iulie, Banca Centrală Europeană a decis să mențină restricțiile asupra băncilor grecești. 

Citește o analiză extinsă pe EurActiv.com 

Marți, 7 iulie, a avut loc un summit extraordinar al zonei euro, cu șefii de stat și de guvern din cele 19 țări, plus președintele Comisiei Europene, președintele Băncii Centrale Europene și președintele Eurogroup. Reuniunea a inceput la ora 19.00 (ora României).