Regimul lui Kim Jong-un le-a tot spus nord-coreenilor că SUA vor să le distrugă ţara. Acum, ei au auzit acest mesaj dintr-o altă sursă: chiar de la preşedintele american.

În primul său discurs la Naţiunile Unite, preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că "va distruge total Coreea de Nord”.

Analişti consultaţi de The Washington Post au remarcat faptul că liderul de la Casă Albă nu a făcut nicio diferenţă între regimul dictatorial şi cei 25 de milioane de cetăţeni nord-coreeni.

"Preşedintele Trump le-a oferit nord-coreenilor declaraţia secolului. Aceste imagini vor rula la nesfârşt pe postul naţional de televiziune din Coreea de Nord”, susţine Marcus Noland, vicepreședinte executiv la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

De la încheierea cu un armistiţiu a războiului corean în 1953, Phenianul a prezentat SUA cetăţenilor săi drept un "agresor imperialist” cu o politică ostilă care urmăreşte distrugerea Coreei de Nord.

Pentru a deţine controlul şi pentru a uni populaţia în jurul unei idei, regimul a păstrat vie memoria conflictului corean, în perioada căruia Statele Unite au distrus 80% dintre clădirile din Coreea de Nord şi au ucis circa 20% din populaţie.

Posturile de radio şi televiziune din Coreea de Nord sunt pline de apeluri pentru a rezista imperialiștilor. Încă de la vârste fragede, copiii urmăresc desene animate în care veverițele și aricii (nord-coreenii) luptă împotriva lupilor malefici (americanii).

"Amenințarea" din partea Statelor Unite este singura raţiune pentru care  Coreea de Nord are nevoie de arme nucleare. Asta le spune regimul oamenilor, în timp ce le refuză accesul la internet sau la orice alte informații din afara ţării.

Cuvintele lui Trump vor hrăni naraţiunea regimului nord-corean care justifică negarea unor drepturi şi lipsurile prin nevoia de a proteja ţara în ţara "forţelor străine ostile” conduse de SUA.

Cuvintele lui Trump vor hrăni această narațiune a regimului nord-corean, spun analiştii.

Discursul "va întări poziția regimului care susţine că Statele Unite sunt ostile Coreei de Nord", a afirmat Jung H. Pak, președintele catedrei de studii coreene de la Brookings Institution.

 

"Exact despre asta se vorbeste în Coreea de Nord şi (Trump) a spus-o în direct la televizor în faţa întregii lumi”,

a apreciat Jung H. Pak.

Mai mult, "demonizarea" lui Kim va imflama şi mai mult situația, a spus ea, referindu-se la faptul că Donald Trump l-a numit pe liderul nord-coreean "omul-rachetă".

Criticile la adresa lui Kim Jong-un sunt considerate o erezie pentru un regim care a creat un cult al personalităţii în jurul liderul său.

Discursul lui Trump "i-ar putea oferi Phenianului o scuză sau un stimulent pentru a-și dubla  eforturile în vederea îmbunătăţirii rachetelor, ceea ce înseamnă mai multe teste ", a declarat Duyeon Kim, visiting senior fellow la Korean Peninsula Future Forum din Seul.

Plecarea lui Trump

Jung H. Pak consideră că Phenianul nu va încerca să ajungă la o înţelegere cu SUA şi restul comunităţii internaţionale în problema nucleară în timpul lui Trump. După ce acesta a criticat şi vrea să renunţe la acordul privind dosarul nuclear iranian încheiat în mandatul lui Obama, Coreea de Nord nu are încredere în cuvântul lui Trump.

"Probabil, Coreea de Nord va aştepta să plece Trump. Ei gândesc în termeni de dinastii şi ştiu că noi gândim în termeni de cicluri electorale", a explicat Pak.

"Lătratul unui câine"

Șeful diplomației de la Phenian a comparat amenințările cu războiul formulate de Donald Trump la adresa Coreii de Nord cu "lătratul unui câine".

La sosirea sa la New York pentru reuniunile ONU, ministrul nord-coreean de externe, Ri Yong-ho, a fost ținta întrebărilor insistente ale jurnaliștilor cărora le-a răspuns cu un aforism, informează AFP, preluată de Agerpres.

 

"Este un proverb care spune «câinii latră, ursul merge». Dacă ei cred că ne fac se ne temem cu lătratul unui câine, este clar că visează ca un câine",

a spus Ri Yong-ho intrând în hotelul său.

Merkel, în dezacord cu Trump în privinţa Coreei de Nord

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că situația din Coreea de Nord trebuie rezolvată în mod pașnic. Ea a precizat pentru Deutsche Welle că Germania ar putea fi în măsură să medieze conflictul.

Merkel a criticat dur discursul preşedintelui Trump:  "Sunt împotriva unor amenințări de acest fel. Vorbind în numele meu şi al Guvernului (german), trebuie să spun că noi considerăm că orice tip de soluţie militară este total nepotrivită şi noi ne bazăm pe eforturile diplomatice”, a declarat Merkel.

În opinia sa, comunitatea internaţională trebuie să răspundă cu sancţiuni.

"Orice alte acţiuni vizând Coreea de Nord sunt greșite. Și aici suntem în mod clar în dezacord cu președintele american", a mai spus Angela Merkel.