Regimul lui Kim Jong-un le-a tot spus nord-coreenilor că SUA vor să le distrugă țara. Acum, ei au auzit acest mesaj dintr-o altă sursă: chiar de la președintele american.

În primul său discurs la Națiunile Unite, președintele american, Donald Trump, a amenințat că "va distruge total Coreea de Nord”.

Analiști consultați de The Washington Post au remarcat faptul că liderul de la Casă Albă nu a făcut nicio diferență între regimul dictatorial și cei 25 de milioane de cetățeni nord-coreeni.

"Președintele Trump le-a oferit nord-coreenilor declarația secolului. Aceste imagini vor rula la nesfârșt pe postul național de televiziune din Coreea de Nord”, susține Marcus Noland, vicepreședinte executiv la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

De la încheierea cu un armistițiu a războiului corean în 1953, Phenianul a prezentat SUA cetățenilor săi drept un "agresor imperialist” cu o politică ostilă care urmărește distrugerea Coreei de Nord.

Pentru a deține controlul și pentru a uni populația în jurul unei idei, regimul a păstrat vie memoria conflictului corean, în perioada căruia Statele Unite au distrus 80% dintre clădirile din Coreea de Nord și au ucis circa 20% din populație.

Posturile de radio și televiziune din Coreea de Nord sunt pline de apeluri pentru a rezista imperialiștilor. Încă de la vârste fragede, copiii urmăresc desene animate în care veverițele și aricii (nord-coreenii) luptă împotriva lupilor malefici (americanii).

"Amenințarea" din partea Statelor Unite este singura rațiune pentru care  Coreea de Nord are nevoie de arme nucleare. Asta le spune regimul oamenilor, în timp ce le refuză accesul la internet sau la orice alte informații din afara țării.

Cuvintele lui Trump vor hrăni narațiunea regimului nord-corean care justifică negarea unor drepturi și lipsurile prin nevoia de a proteja țara în țara "forțelor străine ostile” conduse de SUA.

Cuvintele lui Trump vor hrăni această narațiune a regimului nord-corean, spun analiștii.

Discursul "va întări poziția regimului care susține că Statele Unite sunt ostile Coreei de Nord", a afirmat Jung H. Pak, președintele catedrei de studii coreene de la Brookings Institution.

 

"Exact despre asta se vorbeste în Coreea de Nord și (Trump) a spus-o în direct la televizor în fața întregii lumi”,

a apreciat Jung H. Pak.

Mai mult, "demonizarea" lui Kim va imflama și mai mult situația, a spus ea, referindu-se la faptul că Donald Trump l-a numit pe liderul nord-coreean "omul-rachetă".

Criticile la adresa lui Kim Jong-un sunt considerate o erezie pentru un regim care a creat un cult al personalității în jurul liderul său.

Discursul lui Trump "i-ar putea oferi Phenianului o scuză sau un stimulent pentru a-și dubla  eforturile în vederea îmbunătățirii rachetelor, ceea ce înseamnă mai multe teste ", a declarat Duyeon Kim, visiting senior fellow la Korean Peninsula Future Forum din Seul.

Plecarea lui Trump

Jung H. Pak consideră că Phenianul nu va încerca să ajungă la o înțelegere cu SUA și restul comunității internaționale în problema nucleară în timpul lui Trump. După ce acesta a criticat și vrea să renunțe la acordul privind dosarul nuclear iranian încheiat în mandatul lui Obama, Coreea de Nord nu are încredere în cuvântul lui Trump.

"Probabil, Coreea de Nord va aștepta să plece Trump. Ei gândesc în termeni de dinastii și știu că noi gândim în termeni de cicluri electorale", a explicat Pak.

"Lătratul unui câine"

Șeful diplomației de la Phenian a comparat amenințările cu războiul formulate de Donald Trump la adresa Coreii de Nord cu "lătratul unui câine".

La sosirea sa la New York pentru reuniunile ONU, ministrul nord-coreean de externe, Ri Yong-ho, a fost ținta întrebărilor insistente ale jurnaliștilor cărora le-a răspuns cu un aforism, informează AFP, preluată de Agerpres.

 

"Este un proverb care spune «câinii latră, ursul merge». Dacă ei cred că ne fac se ne temem cu lătratul unui câine, este clar că visează ca un câine",

a spus Ri Yong-ho intrând în hotelul său.

Merkel, în dezacord cu Trump în privința Coreei de Nord

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că situația din Coreea de Nord trebuie rezolvată în mod pașnic. Ea a precizat pentru Deutsche Welle că Germania ar putea fi în măsură să medieze conflictul.

Merkel a criticat dur discursul președintelui Trump:  "Sunt împotriva unor amenințări de acest fel. Vorbind în numele meu și al Guvernului (german), trebuie să spun că noi considerăm că orice tip de soluție militară este total nepotrivită și noi ne bazăm pe eforturile diplomatice”, a declarat Merkel.

În opinia sa, comunitatea internațională trebuie să răspundă cu sancțiuni.

"Orice alte acțiuni vizând Coreea de Nord sunt greșite. Și aici suntem în mod clar în dezacord cu președintele american", a mai spus Angela Merkel.