Anunțul lui Vladimir Putin privind producerea de către Rusia a primului vaccin împotriva Sars-CoV-2 a fost primită cu scepticism de comunitatea internațională.

Nu există informații privind acest vaccin, avem de-a face cu o lipsă de transparență, spune președintele Institutului german Paul Ehrlich, Klaus Cichutek, amintind că vaccinul botezat de ruși ”Sputnik V” a primit aprobare înainte de cea de-a treia fază de testare, care durează, de obicei, câteva luni și implică testarea a câteva mii de subiecți. 

Institutul Paul Ehrlich (PEI) este responsabil cu aprobarea vaccinurilor în Germania.

Cichutek consideră că utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 aprobat de autoritățile de resort din Rusia implică un risc. "Trebuie colectate date semnificative din punct de vedere statistic privind siguranța și eficacitatea. Nu se pare că s-a întâmplat asta în cazul acestui vaccin", a declarat președintele Institutului Paul Ehrlich pentru postul de televiziune ARD.

Vaccinul experimental anunțat marți de președintele rus Vladimir Putin a fost dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova și a fost testat pentru prima dată pe câteva zeci de voluntari în urmă cu mai puțin de două luni. Deocamdată nu au fost publicate niciun fel de informații științifice.

Cichutek explică faptul că, în mod normal, cercetătorii și companiile care produc un vaccin comunică date inițiale prin intermediul mass-media și al publicațiilor de specializate, dar acum nu s-a întâmplat acest lucru. El mai spune că, în pofida cooperării pe care PEI o are cu autoritățile ruse, Institutul german nu a știut nimic despre modul în care se derulează cercetările pentru acest vaccin. 

O purtătoare de cuvânt a Ministerului german al sănătății a declarat că nu există informații  despre calitatea, eficacitatea și siguranța vaccinului rusesc.

Ministerul nu a purtat până acum discuții cu autoritățile ruse despre acest vaccin.

În schimb, ministrul israelian al sănătății, Yuli Edelstein, a declarat că Israelul va examina vaccinul și va începe negocieri pentru achiziționarea lui, dacă se va dovedi un ”produs serios”, relatează Reuters. Israelul dezvoltă propriul său vaccin și va începe testele pe voluntari în octombrie. Totodată, a semnat cu companiile americane Moderna și Arcturus Therapeutics pentru opțiunea de achiziție a vaccinurilor dezvoltate de acestea.

"Nu este vorba de a fi primul care obține un vaccin. Este vorba despre a avea un vaccin care este sigur și eficient pentru americani și pentru oamenii din întreaga lume", a declarat secretarul american al sănătății, Alex Azar, care estimează că SUA vor avea un vaccin abia în decembrie.

Doctorul Anthony Fauci spune că e ”cel puțin problematică” utilizarea unui vaccin la scară largă, fără ca acesta să fi fost testat în prealabil.

Lawrence Gostin, expert în domeniul sănătății globale la Universitatea Georgetown din Washington, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia a neglijat pași importanți în procesul de dezvoltare a unui vaccin, astfel că acesta ar putea ”nu doar să fie ineficient, ci și nesigur”.

Fostul director al Agenției americane a produselor alimentare și a medicamentelor (FDA) Scott Gottlieb și-a exprimat și el scepticismul față de vaccinul rusesc, în lipsa fazei a treia a studiilor clinice, în care participanții sunt atent monitorizați. Gottlieb a precizat că vaccinul a fost testat - din câte se știe - pe 100 sau cel mult 300 de persoane. Prin comparație, vaccinurile dezvoltate de companii americane trebuie să fie testate pe zeci de mii de persoane înainte de a primi aprobarea FDA, relatează Cnbc.com.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Sprecher Christian Lindmeier a declarat că potențialele vaccinuri trebuie să treacă întotdeauna prin toate etapele testării înainte de a putea fi lansate pe piață.

Conform OMS, în prezent sunt peste 170 de proiecte pentru dezvoltarea unui vaccin, doar șase dintre ele aflându-se în faza a treia a studiilor clinice.

Ministrul rus al sănătății Mihail Murașko a respins criticile experților internaționali, susținând că sunt fără fundament și au legătură cu competiția pentru descoperirea unui vaccin, relatează agenția de presă Tass.