Ministrul delegat pentru Afaceri Europene susține că România trebuie să profite de vizibilitatea mare pe care o va avea în timpul deținerii Președinției Consiliului UE pentru a-și îmbunătăți imaginea în Europa, dar și în lume.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, subliniază faptul că Președinția română a Consiliului UE va da țării noastre "o mai mare vizibilitate", iar decidenții de la București pot folosi acest prilej pentru a schimba imaginea României atât în Europa, cât și în alte zone ale lumii.

"Ce este important să cunoașteți este că România, pe lângă rolul tehnic pe care îl va juca, va avea și un rol mediator, un rol de actor implicat în proiectele și grupurile de lucru internaționale din care face parte Uniunea Europeană. Peste tot în lume unde UE are o prezență, România va juca un rol important, fie prin delegații ale Comisiei Europene de peste hotare, fie prin grupurile de lucru, fie că vorbim de tratatele internaționale și, de aceea, este important să creștem capacitatea noastră administrativă în acest domeniu al dezvoltării internaționale, al copperării pentru dezvoltare", a declarat, pentru EurActiv, Victor Negrescu, cu ocazia participării la a 10-a ediție a Școlii Române pentru Dezvoltare.

Ministrul consideră că autoritățile române trebuie să conștienzeze că în 2019 România poate face mai multe pentru a crește profilul țării în plan internațional și pentru a-și îmbunătăți imaginea.

Totodată, în cadrul evenimentelor programate pentru această președinție sunt prevăzute acțiuni dedicate domeniului cooperării pentru dezvoltare, ajutorului umanitar.

Victor Negrescu a reamintit faptul că, în prezent, România acționează direct în multe țări aflate în nevoie de dezvoltare, precum Moldova, Serbia, Ucraina, Afganistan, Irak sau chiar anumite țări din Africa.

"România încearcă să facă din ce în ce mai multe lucruri în acest sens. De aceea, MAE lucrează la crearea unei agenții române pentru dezvoltare care să preia activitățile unității pentru dezvoltare existente în prezent în interiorul MAE, în așa fel încât acțiunea noastră externă să crească, vizibilitatea fondurilor alocate de România în țările în curs de dezvoltare să fie mai mare și mai ales să implicăm cât mai mulți cetățeni, cât mai mulți tineri în acest proces de creștere a profilului internațional al țării noastre", a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.