Ministrul delegat pentru Afaceri Europene susţine că România trebuie să profite de vizibilitatea mare pe care o va avea în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE pentru a-şi îmbunătăţi imaginea în Europa, dar şi în lume.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, subliniază faptul că Preşedinţia română a Consiliului UE va da ţării noastre "o mai mare vizibilitate", iar decidenţii de la Bucureşti pot folosi acest prilej pentru a schimba imaginea României atât în Europa, cât şi în alte zone ale lumii.

"Ce este important să cunoaşteţi este că România, pe lângă rolul tehnic pe care îl va juca, va avea şi un rol mediator, un rol de actor implicat în proiectele şi grupurile de lucru internaţionale din care face parte Uniunea Europeană. Peste tot în lume unde UE are o prezenţă, România va juca un rol important, fie prin delegaţii ale Comisiei Europene de peste hotare, fie prin grupurile de lucru, fie că vorbim de tratatele internaţionale şi, de aceea, este important să creştem capacitatea noastră administrativă în acest domeniu al dezvoltării internaţionale, al copperării pentru dezvoltare", a declarat, pentru EurActiv, Victor Negrescu, cu ocazia participării la a 10-a ediţie a Şcolii Române pentru Dezvoltare.

Ministrul consideră că autorităţile române trebuie să conştienzeze că în 2019 România poate face mai multe pentru a creşte profilul ţării în plan internaţional şi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea.

Totodată, în cadrul evenimentelor programate pentru această preşedinţie sunt prevăzute acţiuni dedicate domeniului cooperării pentru dezvoltare, ajutorului umanitar.

Victor Negrescu a reamintit faptul că, în prezent, România acţionează direct în multe ţări aflate în nevoie de dezvoltare, precum Moldova, Serbia, Ucraina, Afganistan, Irak sau chiar anumite ţări din Africa.

"România încearcă să facă din ce în ce mai multe lucruri în acest sens. De aceea, MAE lucrează la crearea unei agenţii române pentru dezvoltare care să preia activităţile unităţii pentru dezvoltare existente în prezent în interiorul MAE, în aşa fel încât acţiunea noastră externă să crească, vizibilitatea fondurilor alocate de România în ţările în curs de dezvoltare să fie mai mare şi mai ales să implicăm cât mai mulţi cetăţeni, cât mai mulţi tineri în acest proces de creştere a profilului internaţional al ţării noastre", a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.