Conferința „Oportunități de finanțare pentru mediul privat. Marile investiții”, 26 mai. Sesiunea de deschidere este transmisa LIVE pe EurActiv.ro si HotNews.ro. Facebook și Twitter: #RoFinLarge.

Vittoria Alliata di Villafranca, Director DG Regio, Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene, plus o serie de reprezentanți ai Autorităților de Management, băncilor comerciale și companiilor private au susținut prezentări în cadrul conferinței de marți, 26 mai: „Oportunități de finanțare pentru mediul privat. Marile investiții”

Hashtag Facebook si Twitter: #RoFinLarge

Cei interesați de informațiile din cadrul conferinței vor mai putea afla noutăți din articolele post-eveniment.

Notă: Echipa EurActiv cere scuze cititorilor pentru problemele tehnice apărute în timpul transmisiei VIDEO. Vom reveni cu înregistrări ale celor mai importante declarații din timpul conferinței. 

LIVE TEXT: 

Angela Filote, sef Reprezentanta CE in Romania

 • Principala provocare pe care o avem acum la nivelul UE este iesirea cu succes din criza. Am iesit pe hartie, acum trebuie sa iesim si in realitate. Anul 2015 e foarte important - vor fi lansate finantarile 2014-2020. Este si anul in care lansam si planul de investitii propus de presedintele Juncker, pe care speram sa il avem ca lege incepand din iunie.
 • Facem o finantare anticipata pe acest plan de investitii (...) Mediul privat, marile companii, IMM-urile joaca un rol esential.
 • Daca ne uitam la previziunile de primavara pe care le-am facut recent, lucrurile sunt bune. (...) In Romania avem o crestere mai robusta decat la nivel UE prognozata pentru 2015, ceea ce va contribui la reducerea decalajului dintre aceasta parte de Europa si Europa Occidentala
 • In Romania vedem si un mediu macroeconomic stabil. Constatam o usoara scadere a somajului, inflatia ramane la cifre foarte mici. Dar e nevoie de reforma structurala.
 • Cuvantul reforma a capatat o reputatie proasta mai ales pe parcursul crizei, dar in opinia noastra criza a aparut indeosebi din lipsa reformelor structurale, nu pentru ca au avut loc reforme structurale. Planul Juncker: Noi vom suporta prima pierdere intr-un plan de investitii. CE si BEI s-au angajat sa faca acest lucru pentru a-i incuraja pe investitori sa faca acest prim pas intr-un plan de investitii
 • Nu vrem sa introducem criterii politice si geografice 
 • Motivul pentru care inca continua negocierile e pentru ca exista opinii in cadrul celorlalte institutii europene ca ar fi bine sa existe si un criteriu geografic, asa incat aceste investitii sa se duca peste tot. Noi consideram ca piata reala nu functioneaza pe criterii politice si geografice, ci pe economie reala.
 • Tot in privinta planului Juncker: Am introdus o clauza de finantare anticipata prin BEI si avem deja o serie de proiecte majore care au fost selectate. Avem deja sase state membre care au anuntat deja contributii care merg pana la 8 miliarde de euro.Imi doresc ca Romania sa beneficieze pe deplin de acest program, la fel si de fondurile structurale pentru perioada 2014-2020.

Vittoria ALLIATA DI VILLAFRANCA, Director, DG Regional and Urban Policy, Comisia Europeană:

 • am incercat sa vedem care este cel mai bun aranjament pentru a moderniza economia romaneasca 
 • Romania e pe locul 4 din cele 28 de state cand e vorba de volumul finantarii de la UE. Steaua e Polonia, cu 77 miliarde pe 7 ani. Pe locul 2 - Italia cu 33 de miliarde. Spania - 32 miliarde. Apoi Romania - 23 de miliarde.
 • Comparativ, tara dvs are o sansa de afirmare in cadrul UEImportanta e metoda: am inceput de la analiza lucrurilor care sunt necesare in aceasta tara - infrastructura, cercetare etc. - si apoi am incercat sa vedem. Si UE are anumite prioritati.
 • Am pus laolalta aceste obiective si am ajuns la o concluzie comuna ce sa facem cu aceste 23 de miliarde de euro - se regasesc in acordul de parteneriat Ro-UE privind alocarea fondurilor. Concret, ce vreau sa fac, sa schimb?
 • Romania poate fi foarte mandra, deoarece cinci dintre programe au fost deja adoptate, mai raman doua care trebuie adoptate in cele mai scurt timp.Cum sa folosim aceste fonduri structurale in Romania? Nu e atat o chestiune de volum de bani, ci de inlaturare a gatuirilor din calea afacerilor, investitiilor in Romania - folosirea corecta a fondurilor structurale.
 • Cheltuirea fondurilor trebuie sa mearga mana in mana cu crearea si implementarea unor strategii si reforme necesare. Transport: Romania are nevoie de multe lucruri in acest domeniu - pana cand nu vom avea un master plan pe transporturi discutat si aprobat, nu vom avea o baza de discutie. Acest master plan e un cadru ce se uita pana in 2030. Cred ca in cateva saptamani va fi adoptat de Parlament. Fara el, finantarea e inutila.
 • Sanatate: e nevoie de o strategie pentru ca acest sector sa fie sustenabil in Romania. E nevoie de cartografierea infrastructurii - unde e nevoie de spitale etc.Mediul de afaceri: birocratie mai putina, transparenta mai multa, lupta impotriva coruptie, sistem mai eficient de administratie si de achizitii publice.
 • Consider ca este mai avantajos sa fac afaceri in Romania acum, fata de acum cinci ani? Raspunsul meu e mai curand optimist. (...) Suntem pe calea cea buna.

Marius NICA, Ministrul Fondurilor Europene: 

- sumele neangajate pe programarea 2007-2013 va fi foarte greu sa le cheltuim pana la finalul anului

- sa prioritizam acele investitii si domenii care atrag bani. Discutii actuale: Pentru 2014-2020 sa stabilim un sistem concurential si acolo unde un anumit sector poate sa atraga acesti bani europeni, sa indreptam fondurile catre sectoarele care chiar atrag bani. Pana in 2014 - s-a incercat acest lucru doar pe parcurs, (...) consider ca nu mai putem permite aceasta greseala.

Ordonatorii principali de credite vor primi bani doar pe masura ce demonstreaza ca proiectele sunt sustenabile. Vom aloca bani doar in sectoarele unde se pot dezvolta proiecte rapid.(...) 

- Obiectivul tematic 1 - dotare laboratoare; intrep individuale. 

- prin aceste interventii se urmareste cresterea capacitatii de cercetare-dezvoltare. 

- un alt factor esential - resursele umane din orice intreprindere. 

- incercam sa oferim predictibilitate cel putin la nivel de trimestru 

- ne propunem ca perioada de evaluare sa fie mult mai scurta, au fost luni intregi - timpi morti care s-au pierdut. Va astept la minister pentru orice discutie tehnica.

Importanta finantarii pentru sectorul intreprinderilor mari: cifra de afaceri de 42% din totalul cifrei de afaceri din Romania; 70% din total exporturi. Toate acestea demonstraza rolul important al intreprinderilor mariFactorii externi afecteaza si IMM-urile si intreprinderile mari, chit ca impactul este mai mic pentru acestea din urma.

Bani putini alocati acestui sector? In aceasta etapa trebuie sa trecem de la batalia cifrelor la sustenabilitatea proiectelor cu valoare adaugata in economie.

Intrebare Emil Constantinescu, ENEL: Am auzit ca deja sunt proiecte de energie in Nordul si Vestul Europei. Exista si in Romania discutii cu operatori din piata - ce proiecte sunt de interes, daca sunt eligibile etc?

Raspuns Marius Nica: Programul Operational Infrastructura Mare a fost trimis intr-o forma revizuita la Comisie, saptamna aceasta sunt comentariile tehnice. Exista cateva conditionalitati de mediu - le-am rezolvat. Vrem ca la sfarsitul lunii iunie sa avem toate observatiile astfel incat acest program sa fie aprobat. (...) Consider ca cea mai buna organizare o puteti oferi dvs, mediul privat, pentru mai multa rapiditate. Suntem deschisi sa venim noi la orice discutie - organizati aceste intalniri, venim cu inima deschisa.

Angela Filote: E vorba de fonduri rambursabile si fonduri nerambursabile. Unde dadeam exemplul cu investitiile din nord - e vorba de fonduri rambursabile. Dl. ministru v-a spus de fonduri nerambursabile. Daca doriti sa intrati pe fonduri rambursabile conf. planului Juncker, intrati in legatura cu Ministerul Finantelor.

Angela Filote:

 • Planul Juncker: - acum se discuta in detaliu ce proiecte vor fi finantate din statele membre 

Panel 1: Finanțări pentru inovație și business development

 • Oportunități prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020: Iulia BAZ, Director AM POC 2014-2020/ eprezentant, Ministerul Fondurilor Europene  
 • Studiu de caz: Oportunități oferite prin clustere de inovare și tehnologie: Ionuț ȚAȚA, Președinte Clusterul pentru Inovare și Tehnologie „Alt Brașov”
 • Oportunități prin Programul Horizon 2020. Studiu de caz – proiect finanțat: Lucian ANDREI, CEO, Horizon Consulting Network                      
 • Rolul mediului privat în implementarea proiectelor strategice finanțate din fonduri europene: Anca-Andreea CĂLUGĂRU, Head of Structural Funds Practice, Schuman Associates
 • Studiu de caz – proiect finanțat: Ramona IVAN, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale. CEC Bank

Panel 2: Finanțări pentru investiții și capital uman 

 • Oportunități pentru companiile mari în Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020: Viorel MIHAI, Director adjunct, Direcția Generală Programe Capital Uman, Ministerul Fondurilor Europene 
 • Studiu de caz – proiect finanțat: Irina ZUGRAVU, Senior Consultant & Managing Partner, VAPRO România 
 • Sprijin prin schemele naționale de ajutor de stat:  Livia STAN, Director General, Direcția Ajutor de Stat, Ministerul Finanțelor Publice
 • Studiu de caz – proiect finanțat 
 • Programul Național de Dezvoltare Rurală: Carmen BOTEANU, Autoritatea de Management, Programul Național de Dezvoltare Rurală, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
 • Studiu de caz – proiect finanțat: Loredana RĂUTU,Șef departament, Departamentul Programe de Finanțare, Direcția Sector Public și Finanțarea Infrastructurii, Banca Comercială Română
 • Programul Operațional de Infrastructură Mare – investiții în sisteme de energie sustenabile și inteligente: George GURAN, Șef serviciu, Organismul Intermediar pentru Energie,Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri