Planul de investiții Juncker, care are ca scop stimularea economiei UE cu 315 miliarde de euro, a primit undă verde de la Parlamentul European în iunie. Cum va funcționa Fondul european pentru investiții strategice? Explică EuroparlTV.

Anul trecut, în noiembrie, președintele nou ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat planul de investiții. În iunie, în plen, deputații europeni au aprobat Fondul european pentru investiții strategice, dar au și modificat structura sa financiară. Parlamentul are și dreptul de a aproba cadrele de conducere și au asigurat controlul democratic.

Parlamentul a aprobat regulile Fondului cu 464 de voturi pentrum 131 împotrivă și 19 abțineri. Votul marchează sfârșitul unui proces legislativ rapid, care demonstrează angajamentul Parlamentului față de acest Plan.

Bugetele pentru cercetare și rețele - protejate

Parlamentul a căutat să îmbunătățească structura de finanțare a fondului de garanție pentru Plan, regulile de administrare a fondului, mecanismele de funcționare și responsabilitatea democratică. Principalele reușite sunt următoarele:

diminuarea tăierilor bugetare pentru programul european de cercetare și inovare Orizont 2020 și al Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF - pentru conectarea rețelelor europene de energie, transport și digitale) cu 1 miliard de euro. Orizont2020 și CEF, două dintre cele trei surse de finanțare pentru garanția UE care sprijină Planul, vor contribui acum cu 2,2 miliarde și, respectiv, 2,8 miliarde de euro, adică 500 milioane de euro mai puțin decât fusese propus inițial

asigurarea că această sumă de 1 miliard de euro salvată pentru programe va fi plătită din marjele bugetare neutilizate din 2014 și 2015

câștigarea dreptului pentru Parlament de a aproba numirea directorului de management și directorului adjunct de management ai Fondului de investiții

prevederea conform căreia lista proiectelor aprobate va fi publică și cerința ca un set de criterii pentru selecția proiectelor și o listă a obiectivelor proiectelor să fie elaborate pentru a se asigura că proiectele selectate sunt conforme cu prioritățile generale ale Uniunii

Declarațiile raportorilor

Raportorul din comisia pentru bugete José Manuel Fernandes (PPE, PT) a spus:”Planul Juncker este un instrument inovator care va da un imbold major investițiilor în Europa. 240 de miliarde euro din acest Plan vor merge către investiții, iar 75 miliarde de euro către coloana vetebrală a economiei noastre: întreprinderile mici și mijlocii care oferă două treimi din locurile de muncă din sectorul privat și reprezintă 99% din afacerile din Europa. Politicienii nu creează locuri de muncă, dar îi pot ajuta pe cei care fac acest lucru”.

Raportorul din comisia pentru afaceri economice și monetare Udo Bullmann (S&D, DE) a spus: ”Parlamentul European a deschis drumul pentru investițiile de care Europa are urgentă nevoie. Ne-am asigurat că UE investește în modernizarea economiei și că nu ne vom întoarce în trecut. Pentru prima dată, aceste investiții vor fi recunoscute explicit în contexul Pactului de Stabilitate și Creștere, mai degrabă decât să fie penalizate de acesta. Mai mult, am încheiat politica de ascundere - responsabilitățile sunt clar împărțite și Parlamentul European este implicat democratic în nominalizarea directorului de management”.

Background

Planul Juncker, prezentat în noiembrie 2014, are în vedere crearea unui Fond European pentru Investiții Strategice (EFSI) constituit din 5 miliarde de euro capital de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și din 16 miliarde de euro fond de garanție. Fondul de garanție va primi 8 miliarde euro de la bugetul UE, din care BEI poate fi plătită dacă se face apel la garanție. Parlamentul și Consiliul au ajuns la un compromis privind propunerea originală a Comisiei în cadrul a opt întâlniri tripartite între 20 aprilie și 4 iunie.

Sursa: Parlamentul European