Kazahstanul s-a ferit de blestemul resurselor și l-a transformat în avantaj: a ajuns nr. 35 în topul celor mai dezvoltate economii ale lumii. Cuvântul-cheie: "reformă", spune Tokayev, președintele Senatului, într-un interviu pentru Dana Deac (TVR1).

Președintele Senatului, Kassym-Jomart Tokayev, nu dă interviuri. A făcut o excepție, pentru BBC și pentru realizatoarea TVR, Dana Deac, acesta din urmă, în preziua lansării centrului financiar de la Astana.

Kazahii (nu cazacii, ne atrage atenția încă de la început realizatoarea seriei de "Interviuri" de la TVR, Interviurile Danei Deac), au ajuns la un venit pe cap/ locuitor de două ori mai mare decât cel din România, în tot atâția ani de tranziție, de când republica (fostă sovietică) și-a câștigat independența.

Kazahstanul este o fostă republică a Uniunii Sovietice, cu o graniță de peste 7.600 km cu Federația Rusă și o graniță de 1.700 km cu China.

Centrul financiar din Astana

Oraș vechi, capitală tânără. S-a numit în secolele trecute Akmola, Țelinograd (de pe vremea când desțeleneau pământul) sau Akmolinsk. Din 1997, de când a devenit capitală, a ajuns în prezent la 1.000.000 locuitori.

Astana este o capitală extrem de tânără, puțin mai tânără decât mandatul președintelui țării. Acesta din urmă conduce țara din 1991 și a decis să mute capitala de la Almaty și să o transforme într-una dintre cele mai moderne.

Nu te-ai aștepta să vezi zgârie-nori și clădiri ultra-moderne în stepa asiatică. Astana are ambiția să devină un fel de Dubai nu doar turistic, ci și financiar.

Este orașul cu zgârie-nori și clădiri futuriste realizate de marii arhitecți ai lumii, cea mai tânără capitală din lume (de doar două decenii), un oraș cosmopolit și cu deschidere. În reportajul difuzat duminică de TVR1, imaginile de arhivă surprind transformarea de la an la an a celei mai tinere capitale din lume. 

 

"Cred că cel mai important lucru e că ne-am implicat în reforme economice, structurale.(...) Suntem în plin proces de reformare atât a economiei, cât și a politicului sau a sferei sociale", a spus Kassym-Jomart Tokayev, în "Interviurile Danei Deac".

Pariul kazahilor: hub financiar pe modelul Dubai

Interviul a fost acordat cu scurt timp în urmă, în preziua lansării centrului financiar al Astanei, un pariu important al longevivului președinte Nazarbaiev (conduce țara din 1991).

Centrul este considerat de revista Forbes "o țară într-o țară", având ca model centrele financiare din Singapore și Dubai, unde se vorbește engleza, au jurisdicții ale Marii Britanii, acordă viză și facilități fiscale (totuși, fără să fie zone libere de taxe), pentru jucătorii financiari globali.

Relațiile comerciale România - Republica Kazahstan

Pentru observatori, Astana International Financial Center ilustrează și gândire la scară mare în stil chinez, construcție din nimic, care să creeze (eventual) cerere.

Dacă vei crea Tărâmul Visurilor în Kazakstan, vor veni investitorii?, se întreabă Forbes. Provocări există: în Astana trăiesc 1.000.000 de persoane, în Shanghai, 24 milioane.