VIDEO Școala Română de Dezvoltare/ Conferința internațională
FOND, MAE și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare organizează în 8-10 iulie 2015, cea de-a VIII-a ediție a Școlii Române de Dezvoltare. EurActiv România a transmis LIVE VIDEO prima parte a evenimentului, din 8 iulie.
- Natalia Budescu, președinte, FOND (fondromania.org):
- Carmen Burlacu, secretar de stat pentru afaceri globale, Ministerul Afacerilor Externe (mae.ro):
- Anca Stoica, manager proiect, UNDP - Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală (undp.org):
- Simon Maxwell, Senior Research Associate, Overseas Development Institute (www.odi.org):
- Rețeaua trebuie să fie completă - NGO, think-tanks, autorități (network closure); Presiunea din partea societății civile determină într-un final autoritățile să ia măsuri în acest domeniu;
- Nimeni nu îi va cere, spre exemplu, Greciei să crească ajutorul pentru dezvoltare - trebuie să fim realiști cu anumite aspecte;
- Sunt 38 de miliarde de euro mai puțini decât am promis; dacă aceste țări au făcut o promisiune, consider că ar trebui să și-o respecte;
- Noile frontiere de dezvoltare. Trebuie să înțelegem că agenda de dezvoltare se schimbă;
- În lume au mai rămas doar 31 de țări extrem de sărace (din 78 câte au fost inițial), țări ”fragile”, majoritatea dintre ele au trecut prin războaie civile sau se confruntă cu alte conflicte, au guverne extrem de slabe iar conceptul de stat este inexistent (ex. Somalia); În cazul acestor state, nimeni nu mai crede că banii vor rezolva problemele;
- Trebuie să vedem care sunt prioritățile: să trimitem bani sau forțe de pace,consultanți? Vrem să investim în proiecte sau în ajutoare?
Principalele sesiuni din cadrul evenimentului au inclus: profilul României de donator internațional - Ce valoare adaugată poate aduce România în domeniul dezvoltării internaționale? Care este expertiza și lecțiile invățate ce pot fi date mai departe? Cum poate contribui România ca stat donator în următorii 10-20 de ani?; asigurarea unei abordări coerente asupra dezvoltării în contextul noii agendei globale pentru dezvoltare – cum facem astfel încât politicile naționale și ale Uniunii Europene să nu submineze eforturile țărilor în curs de dezvoltare?, precum și o serie de ateliere tematice - Migrație și dezvoltare, Crearea unui mecanism regional pentru protecția copilului, Asistența Umanitară – Ce proiecte și intervenții umanitare sunt desfășurate de organizații neguvernamentale din România?, Implicarea tinerilor în dezvoltare, Egalitate de șanse și dezvoltare – Cum se traduce egalitatea de gen în realitățile vieții de zi cu zi din statele aflate în curs de dezvoltare?
* LIVE video realizat de Alexandra Ciordaș și Balázs Nitsch-Petioky (HotNews.ro)
Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.
Background
În lumea întreagă, 1 din 5 persoane trăiește în sărăcie extremă, cu mai puțin de un 1.25 dolari pe zi. Jumătate din populație trăiește cu mai puțin de 2.5 dolari/zi, iar 80% cu mai puțin de 10 dolari, din cei 2.2 miliarde de copii, jumătate trăiesc în sărăcie iar 20.000 persoane mor în fiecare zi din cauza foametei.
Prin Declarația Mileniului, adoptată în septembrie 2000 la Summit-ul Mileniului, 191 de țări, printre care și România, și-au stabilit și asumat 8 obiective de bază ce trebuie atinse până în anul 2015 - Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), această agendă globală urmând a fi reînnoită anul acesta în luna septembrie prin adoptarea la nivelul Națiunilor Unite a noilor obiective de dezvoltare durabilă.
Ce este FOND?
FOND reprezintă 39 de organizații neguvernamentale cu activitate vastă în domenii precum democrația și buna guvernare, drepturile copilului, mediu, migrație, tineret, servicii sociale și cu expertiză în țările din zona Mării Negre, Europa de Est, Balcani, Orientul Mijlociu și Africa.
Misiunea FOND este de a contribui la dezvoltarea și implementarea unei politici coerente și eficiente a României îndomeniul cooperării pentru dezvoltare internațională și ajutorului umanitar, de a crește capacitatea organizațiilor membre de a educa publicul larg cu privirela cooperarea pentru dezvoltare internațională, prin implementarea de proiecteși programe specifice, networking, instruire, cercetare, dezvoltare de politici publice și activități de advocacy.
Romanian Development Camp
În cei 8 ani, Școala Română de Dezvoltare a reunit peste 700 de participanți români și străini, experți guvernamentali, ai societății civile, reprezentanți media, ai mediului academic și sectorului privat cu scopul de acontribui la îmbunătățirea politicii naționale de cooperare pentru dezvoltare astfel încât aceasta să răspundă angajamentelor internaționale asumate în anul 2007 de România, odată cu aderarea la Uniunea Europeană.
Ediția de anul acesta a fost deschisă de dna Secretar de Stat Carmen Burlacu din cadrul Ministerului român al Afacerilor Externeși de invitatul special Simon Maxwell, Senior Research Associate, Overseas Development Institute (www.odi.org). Cu o carieră de peste 30 de ani în dezvoltarea internațională, din care 15 ani în cadrul Overseas Development Institute din Marea Britanie, acesta susținut o intervenție despre prioritățile și provocările actuale pentru asigurarea unei dezvoltări globale durabile și importanța implicării țării noastre în eforturile globale de eradicare ale sărăciei, oferind totodată recomandări pentru îmbunătățirea politicii naționale de cooperare pentru dezvoltare.
Comentarii