Cel puțin 59 palestinieni au fost uciși și 2.400 au fost răniți în confruntările cu forțele israeliene în Fâșia Gaza. Israelul susține că militanții Hamas încearcă să forțeze frontiera în semn de protest față de mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim.

UPDATE

Ministrul Securității Publice, Gilad Erdan, a declarat că numărul morților din Gaza "nu indică nimic - așa cum numărul naziștilor care au murit în timpul (celui de-al doilea) război mondial nu face ca nazismul să poată fi explicat sau înțeles. Există un singur adevăr”. El a mai spus că Israel nu și-a dorit această vărsare de sânge și a dat vina pe liderii Hamas care se folosesc în mod cinic de moartea oamenilor. 

+++

Bilanț nou: 41 de morți și peste 1.600 de răniți.

+++

Ierusalim a fost și va rămâne capitala poporului evreu, capitala Statului Israel, a afirmat prim-ministrul israelian, adăugând ulterior că e vorba de o capitală nedivizată, aluzie de revendicările palestinienilor care și-ar dori capitala tot aici.

+++

SUA sunt cel mai bun prieten al Israelului, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, adăugând că Donald Trump a scris istorie recunoscând Ierusalimul drept capitală a Statului Israel.

+++

Numărul persoanelor decedate a crescut la 41, scrie Haaretz.com. Proteste au loc și în fața sediului provizoriu al misiunii americane.

+++

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat temerile, într-o conferință de presă, că mutarea Ambasadei va duce la creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu.

+++

Donald Trump a scris pe Twitter că transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă ''o zi mare pentru Israel''. Președintele SUA a transmis și un mesaj video participanților la ceremonia de inaugurare a misiunii diplomatice în Orașul Sfânt.

+++

După șase săptămâni de proteste ale palestinienilor față de decizia lui Donald Trump de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, confruntările dintre protestatari și forțele israeliene au atins punctul culminant luni dimineață, relatează Deutsche Welle.

Ministrul palestianian al Sănătății a precizat că printre victime se numără și un adolescent de 14 ani. Numărul exact al răniților variază în funcție de surse: între 227 și 500. 

Circa 50.000 de palestinieni s-au adunat luni dimineață în 10 puncte de-a lungul frontierei dintre Fâșia Gaza și Israel, pentru a protesta față de mutarea Ambasadei americane la Ierusalim, oraș revendicat și de israelieni și de palestinieni drept capitală. 


În cursul serii, va avea loc o ceremonie plină de fast pentru a marca evenimentul. 

Donald Trump nu va fi prezent la inaugurare, dar i-a trimis pe fiica sa Ivanka și pe ginerele său Jared Kushner. 

Israel a dublat numărul trupelor de-a lungul frontierei din Gaza, pregătindu-se pentru o confruntare sângeroasă cu protestatarii. Armata israeliană și-a exprimat îngrijorarea că militanții Hamas vor încerca să influențeze protestele de la frontieră. Potrivit informațiilor din Fâșia Gaza, palestinienii au fost îndemnați de la difuzoarele moscheilor să se alăture așa-numitului "marș al întoarcerii".

De la debutul protestele din 30 martie, trupele israeliene au ucis 61 de palestinieni și au rănit peste 1.800, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Reacția Israelului la protestele palestiniene a fost criticată pe plan internațional. Guvernul israelian s-a apărat, susținând că a folosit muniție pentru a împiedica distrugerea și escaladarea gardului de protecție.

Ce se inaugurează?

De luni, în cadrul clădirii Consulatului SUA la Ierusalim va funcționa provizoriu și ambasada SUA, până va fi construit un sediu mult mai mare, relatează BBC Online. 

Ceremonia de inaugurare a fost gândită pentru a coincide cu aniversarea a 70 de ani de la formarea Statului Israel.