Premierul și-a prezentat luni bilanțul celor șase luni la Palatul Victoria.

Live text:

Viorica Dăncilă enumeră principalii indicatori macro-economici din cele șase luni de guvernare. 

  • Premierul spune că în primul semestru din 2016, în timpul guvernării tehnocrate, România a atras 0,68 miliarde de lei. În schimb, în guvernarea PSD, în primul trimestru din 2017 au fost atrase 5,6 miliarde de lei, iar în aceeași perioadă a acestui an - 6,8 miliarde de lei.

”Avem o creștere de 19,7% față de anul trecut, dar o diferență de 10 ori mai mare față de primul trimestru (a vrut să spună semestru - n.r.) din 2016”.

Pe procente, gradul de absorbție era de 7% în decembrie 2016, de 17% în decembrie 2017, iar în iunie 2018 e de 19%, față de 20% media europeană

  • Până la sfârșitul anului, Dăncilă susține că vrea ca rata de absorbție să fie de 25%.
  • Investitorii străini nu s-au alarmat din cauza știrilor false și nu au plecat din România, dimpotrivă ”au venit și au investit cu încredere”.

După modelul ”patentat” de Liviu Dragnea, Dăncilă a venit cu numeroase grafice pentru a-și susține afirmațiile. 

  • Premierul enumeră la realizări în agricultură programul de colectare a lânii, ajutorul dat pentru suine, extinderea rețelei de irigații și a programului antigrindină.
  • Au fost discuții cu casele de film de la Hollywood care sunt interesate să vină să facă filme în România, în cadrul programului de sprijinire a industriei cinematografice din România. 

Dăncilă susține că ce a prezentat ea e doar un raport succint, iar în perioada următoare miniștrii vor ieși și vor vorbi despre realizările ministerelor pe care le conduc.

Șefa Guvernului nu a luat și întrebări de la jurnaliștii prezenți. 

+++

Viorica Dăncilă e al treilea premier al coaliției PSD-ALDE, după Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.