Premierul face marți și miercuri o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a discuta cu cele mai importante grupuri politice din Parlamentul European despre Președinția română a Consiliului UE, dar și despre problemele din România.

UPDATE

Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu liderul Grupului Partidului Popular European, Manfred Weber, unul dintre candidații popularilor la funcția de șef al Comisiei Europene.

La întâlnire au participat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, liderul social-democraților români din PE, Dan Nica, și europarlamentarii PNL Marian-Jean Marinescu și Teodor Stolojan, după cum se vede din imaginile video publicate de Guvern. Fără sonor, bineînțeles.

”În cadrul convorbirilor au fost abordate dosarele de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor...De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a avut un schimb deschis de opinii cu interlocutorul său cu privire la situația din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie, subliniind disponibilitatea sa și a Guvernului pentru un dialog deschis cu reprezentanții instituțiilor europene pe toate subiectele de interes. Premierul a reafirmat și cu această ocazie atașamentul Guvernului României față de principiile și valorile democratice”, se arată în comunicatul Guvernului.


Cea de-a doua o întrevedere a fost cu Udo Bullmann, Președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

Față de cea cu Weber, întâlnirea cu liderul socialiștilor din PE a avut loc ”într-o atmosferă cordială”.

Dăncilă a prezentat ”situația reală” din România, reafirmând atașamentul Guvernului României față de principiile și valorile europene.

Premierul i-a spus europarlamentarului german că reformele inițiate de Guvernul României în domenii prioritare sunt ”rezultatul unei cooperări interinstituționale transparente și că în elaborarea lor au fost consultați și partenerii europeni”.

+++

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Viorica Dăncilă va o serie de întrevederi cu reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D), Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană și Grupul Partidului Popular European (PPE).

”În cadrul convorbirilor pe care prim-ministrul le va avea la Bruxelles, vor fi discutate aspectele prioritare de pe agenda europeană, în perspectiva deținerii Președinției Consiliului UE de către România și reafirmarea disponibilității României de a contribui în mod activ la procesul de reflecție asupra viitorului Europei”, precizează Executivul.

Vizita are loc înainte de discuțiile din plenul PE de la începutul lunii octombrie privind situația din România. Eurodeputații au invitat-o pe Viorica Dăncilă să ia cuvântul în plenul de la Strasbourg, dar, momentan, nu există informații privind prezența sau nu a premierului la dezbatere. În februarie, când PE a discutat despre statul de drept din România, Dăncilă nu s-a dus, preferând să-l trimită pe Tudorel Toader, care nu a fost lăsat să ia cuvântul.

Totodată, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a anunțat recent că situația din România va fi pe agenda de joi a Comisiei LIBE.