Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat marți că avizul de funcționare al Unității Mobile de Terapie Intensivă de la Spitalul "Victor Babeș" arată că au fost respectate normele de igienă și de sănătate publică.

O echipă a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va face parte din echipa de anchetă, coordonată de Parchet, care cercetează incidentul produs luni la Spitalul "Victor Babeș". 

Ministrul a precizat, într-o conferință de presă, că, în prezent, România are 1.687 de paturi de Terapie Intensivă avizate de DSP și suplimentare (50 sunt destinate copiilor).

Vlad Voiculescu a declarat că nu sunt indicații că defecțiunea e ”dinăuntrul TIR-ului”, ceea ce se știe e că toate ventilatoarele s-au oprit dintr-odată, dar trebuie așteptate rezultatele anchetei.

El a afirmat că a fost informat de DSU că a fost o problemă care ține de presiunea oxigenului.

Întrebat dacă știa că au mai fost probleme cu TIR-ul de la Victor Babeș, Voiculescu a declarat că Raed Arafat l-a asigurat că aceste unități sunt verificate la fiecare două luni și toate condițiile tehnice sunt îndeplinite: ”Am cerut astăzi toate avizele. Avizele sunt în ordine ... Ancheta trebuie să ne arate ce s-a întâmplat”.

Vlad Voiculescu a declarat că s-ar fi dus la conferința de presă de luni seara, dacă premierul Florin Cîțu l-ar fi invitat: ”Înțeleg foarte bine care au fost motivele pentru care l-a invitat pe Raed Arafat”.

Ministrul sănătății a precizat că, după ce a ajuns la Victor Babeș, a solicitat, la ora 19:25, să fie anunțată poliția în legătură cu cele trei decese. Anterior, Poliția Capitalei susținuse că s-a autosesizat.

După declarațiile ministrului, un reprezentant al Poliției Capitalei a reiterat faptul că polițiștii s-au autosesizat, în jurul orei 19:30.

În drum spre spital, ministrul l-a sunat pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, dar acesta nu i-a răspuns la telefon. Vlad Voiculescu a adăugat că Dan oricum nu avea de face la acel moment.

Voiculescu a reiterat că a aflat de accident după ora 18:30, infirmând declarațiile de marți dimineață ale secretarului de stat Andreea Moldovan.

Cîțu, despre tragedia de la Spitalul "Victor Babeș": Nu știm motivul, se pare că este un accident

Mai mult pe EurActiv »