Multe trenuri au fost suspendate, iar tronsoane ale A14 au fost închise, relatează IlSole24Ore.

Bilanțul valului neobișnuit de vreme rea care a biciuit Emilia Romagna în ultimele zile, în special provincia Forlì-Cesena, este de opt morți și cel puțin patru persoane dispărute. ''Gândurile noastre se îndreaptă către cele 8 victime și cei dispăruți. Toate condoleanțe regiunii sunt adresate lor și familiilor lor'', a declarat președintele regiunii Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini.

Bonaccini a adăugat că numărul persoanelor evacuate este foarte mare: 3 mii în Bologna, 5 mii în Faenza și alți 5 mii în zona Ravenna, număr care va crește. ''Consiliul de Miniștri se va întruni pentru a decide care sunt măsurile necesare și imediate pentru a ajuta o regiune care suferă în acest moment'', a declarat Adolfo Urso, ministrul întreprinderilor și al Made in Italy, în discursul său la Forumul Pa de la Roma  confirmând reuniunea organizată pentru a face bilanțul situației din Emilia Romagna.

Mai multe râuri din Emilia Romagna au ieșit din matcă, forțându-i pe locuitorii unor orașe precum Cesena să se urce pe acoperișul locuințelor, de unde pompierii i-au preluat cu ajutorul elicopterelor sau al bărcilor pneumatice.

Toate școlile din zonă, de la Rimini la Bologna au rămas închise și miercuri, circulația trenurilor a fost întreruptă, la fel și cea de pe autostrada A14 în diverse locații, cu ocoliri obligatorii.

Agenția Ansa a aflat din surse automobilistice, după o întâlnire de evaluare a situației de la hipodrom și din zonă, că Marele Premiu al regiunii Emilia-Romagna (GP de la Imola a fost anulat), iar Formula 1 va anunța oficial decizia luată.

Peste regiune au căzut până la 200 de milimetri de ploaie, cu intensități maxime în zona dintre Monghidoro, Civitella di Romagna și Castrocaro Terme. Solurile, deja saturate de ploile căzute în ultimele săptămâni, nu au reușit să absoarbă surplusul de apă care, curgând la suprafață, a agravat viiturile tuturor râurilor. Vremea rea ​​se extinde până în regiunea Marche.

În acest moment, victimele vremii apocaliptice din nordul Italiei sunt o persoană care conducea o mașină care s-a scufundat în apele din provincia Ravenna, între Solarolo și Castel Bolognese, și un german al cărui trup a fost găsit pe plaja din Cesenatico, adus probabil de către mare. A treia victimă este un antreprenor agricol în vârstă de 70 de ani, care a murit în timpul nopții în Ronta di Cesena, o zonă afectată de inundarea râului Savio. Soția antreprenorului, care inițial fusse dată dispărută, a fost găsită moartă pe plaja din Zadina, pe coasta de nord a Cesenatico, la multe ore de la dispariție: trupul a fost târât aproximativ 20 de kilometri de curentul impetuos al râului Savio.

Scafandrii Carabinieri au recuperat apoi cadavrele unui bărbat și ale unei femei, în cartierul Cava din via Padulli, din Forlì. A șaptea victimă confirmată este un bărbat care a murit în timpul unei alunecări de teren pe dealurile din grădina casei sale din Casale di Calisese, între orașele Cesena și Montiano, în zona Cesena.

Mii de oameni au fost evacuați, în timp ce Regiunea anunță că estimarea este în continuă creștere. ''Pană acum, au fost strămutate patru mii de persoane, dar este o cifră foarte aproximativă. Vom ști mai bine în următoarele ore'', a confirmat ministrul Protecției Civile, Nello Musumeci.

Ministrul a anunțat și o prevedere urgentă destinată cetățenilor din zonele inundate pentru amânarea termenelor pentru obligațiile cu caracter contributiv, fiscal, de asigurări sociale și, de asemenea, pentru proceduri judiciare.

La Rimini și Riccione valurile mării au ajuns să măsoare și 2 metri. La Veneția este așteptată Acqua Alta, acele inundații care au loc de obicei toamna. Este prima oară când se întâmplă acest lucru în luna mai, iar autoritățile au ridicat parapeții din golf pentru a împiedica ca apa să intre în oraș.

De la miezul nopții de miecuri și până mâine a fost emisă o nouă alertă de vreme roșie din cauza inundațiilor râurilor din provinciile Reggio Emilia, Modena, Bologna, Ferrara, Ravenna, Forlì-Cesena și Rimini și din cauza alunecărilor de teren și inundațiilor cursurilor minore din provinciile Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna, Ravenna, Forlì-Cesena și Rimini.

Ploile abundente care afectează în principal sectoarele de est ale Emilia-Romagna au provocat inundații extinse în tronsonul Romagna al autostrăzii A14, unde apa a ajuns la suprafața drumului, motiv pentru care a fost necesară închiderea temporară a tronsoanelor către trafic pe A14 Bologna-Taranto, între intersecția cu A13, Forlì în direcția Ancona și între Rimini Nord și Faenza în direcția Bologna.

Vremea rea ​​și inundațiile care continuă să afecteze întreaga zonă dintre Emilia-Romagna, Marche și Toscana determină reducerea călătoriilor și încetiniri pentru trenurile de mare viteză, interurbane și regionale care circulă pe liniile HS și a celor convenționale între Florența. și Bologna, așa cum se precizează într-un comunicat emis de Căile Ferate italiene.

De asemenea, traficul rămâne suspendat pe liniile Bologna - Rimini, Bologna - Ravenna, Ferrara - Ravenna - Rimini, Faenza - Ravenna, Faenza - Borgo San Lorenzo și Bologna - Porretta. Alerta roșie a fost extinsă în întreaga zonaă pentru ziua de miercuri, iar condițiile actuale nu permit continuarea călătoriei prin alte mijloace. Toate structurile RFI și Trenitalia sunt în contact continuu cu autoritățile competente pentru a adopta măsurile necesare în scopul garantării siguranței maxime a traficului feroviar.

Valul puternic de vreme rea provocat de ciclonul de aer rece Minerva care vine din Tunisia, pe lângă Emilia Romagna, afectează și regiunea Marche, unde 200 de pompieri cu 70 de vehicule sunt angajați în operațiuni de salvare (peste 200 de intervenții în ultimele douăzeci și patru de ore). Urgențe majore sunt înregistrate între provinciile Ancona, Macerata și Pesaro Urbino. În sprijinul dispozitivului local de salvare, au fost trimise întăriri de la Centrul Național de Operațiuni al pompierilor.

Alte 12 ore de precipitații abundente: strânsoarea vremii rea care a lovit puternic Adriatica Superioară, Romagna in primis și Marea Tireniană inferioară, se va atenua de-abia în câteva ore. Potrivit prognozelor lui Lorenzo Tedici, meteorologul iLMeteo.it, sunt așteptate precipitații intense în Emilia Romagna și Marche, dar și între regiunile Lazio, Campania și Calabria.

Pe lângă ploi, miercuri au fost și vânturi furtunoase, mai ales pe dealurile central-nordice și pe Insulele Majore. Ciclonul va aduce și zăpadă în Alpi până la 1.500 de metri.

Sursa: RADOR