Liderul Grupului PPE din Parlamentul European a declarat miercuri că Bulgaria și Croația au așteptat mult timp și trebuie să se acționeze în direcția primirii lor în Schengen. Și România ar merita, dacă lupta anticorupție n-ar fi în pericol.

"Spațiul Schengen aduce mai multă, nu mai puțină securitate. De aceea cerem Consiliului să facă pașii următori pentru a include Bulgaria și Croația în Schengen. Au așteptat mult timp și este timpul să acționăm", a afirmat Manfred Weber în plenul de la Strasbourg.

Eurodeputatul german a cerut Guvernului de la București să înceteze să pună în pericol lupta anticorupție: "Această situație afectează procesul luării de decizii în cazul Bulgariei și Croației. Toate cele trei state trebuie să aibă dreptul de a se alătura spațiului Schengen imediat, vreau să subliniez din nou acest lucru".

Eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu susține că Weber nu a vrut să spună că Bulgaria și Croația ar trebui să intre acum în Schengen, iar România mai târziu.

"Eu am avut o clarificare cu el, după aceea, bineînțeles, mi-a spus că nu a fost o abordare foarte fericită, pentru că se poate înțelege exact ce spuneți. Și mi-a explicat încă o dată că nu asta era ideea, ideea era că toate trei trebuie să intre în Schengen, dar că guvernul socialist trebuie să revină la normalitate, adică să nu mai aibă atacuri la statul de drept", a declarat Marian-Jean Marinescu pentru Agerpres.