Liderul Grupului PPE din Parlamentul European a declarat miercuri că Bulgaria şi Croaţia au aşteptat mult timp şi trebuie să se acţioneze în direcţia primirii lor în Schengen. Şi România ar merita, dacă lupta anticorupţie n-ar fi în pericol.

"Spaţiul Schengen aduce mai multă, nu mai puţină securitate. De aceea cerem Consiliului să facă paşii următori pentru a include Bulgaria şi Croaţia în Schengen. Au aşteptat mult timp şi este timpul să acţionăm", a afirmat Manfred Weber în plenul de la Strasbourg.

Eurodeputatul german a cerut Guvernului de la Bucureşti să înceteze să pună în pericol lupta anticorupţie: "Această situaţie afectează procesul luării de decizii în cazul Bulgariei şi Croaţiei. Toate cele trei state trebuie să aibă dreptul de a se alătura spaţiului Schengen imediat, vreau să subliniez din nou acest lucru".

Eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu susţine că Weber nu a vrut să spună că Bulgaria şi Croaţia ar trebui să intre acum în Schengen, iar România mai târziu.

"Eu am avut o clarificare cu el, după aceea, bineînţeles, mi-a spus că nu a fost o abordare foarte fericită, pentru că se poate înţelege exact ce spuneţi. Şi mi-a explicat încă o dată că nu asta era ideea, ideea era că toate trei trebuie să intre în Schengen, dar că guvernul socialist trebuie să revină la normalitate, adică să nu mai aibă atacuri la statul de drept", a declarat Marian-Jean Marinescu pentru Agerpres.