Confruntările dintre manifestanții anti-G20 și poliție, la Hamburg, s-au soldat cu 76 de răniți în rândul forțelor de ordine, au anunțat acestea din urmă, în noaptea de joi spre vineri.

Este vorba de "răni ușoare", a indicat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a poliției locale, fără a putea furniza la acest moment o cifră referitoare la numărul răniților printre protestatari, scrie Agerpres.

Joi seara, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, îl primea pe președintele american, Donald Trump, forțele de ordine s-au ciocnit cu participanții la un marș de protest față de summitul G20, ce începe vineri. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru dispersarea mulțimii, au constatat jurnaliștii AFP.

Mai multe persoane au fost rănite și altele au fost reținute de polițiști, potrivit imaginilor televiziunii germane.


Sticle, pietre și petarde au fost aruncate asupra forțelor de ordine, care au ripostat cu tunuri cu apă. Poliția a precizat că purtătorul său de cuvânt a fost agresat de protestatari în timp ce acorda un interviu și a trebuit să se refugieze într-o mașină de pompieri. Aceeași sursă a indicat că o mașină a fost incendiată iar vitrine ale unor magazine au fost afectate.

Manifestanții, care s-au reunit sub sloganul "Bun venit în Infern" și care au cerut desființarea G20, au fost opriți de poliție după numai 300 de metri parcurși spre centrul de conferințe unde vineri și sâmbătă va avea loc summitul.


Circa 20.000 de polițiști din toată Germania au fost desfășurați la Hamburg cu prilejul summitului G20 de teama unor atentate și a numeroaselor manifestații anti G20, desfășurate pe parcursul mai multor zile, la care se așteaptă o prezență de până la 100.000 de oameni.


Merkel refuză să fie "mediator" între Putin și Trump 

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, nu vrea să fie "mediator" între președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, care se vor întâlni vineri la Hamburg, scrie agenția de presă TASS, preluată de Agerpres.

"Nu", a spus ea, sosind la Hamburg, răspunzând astfel la întrebarea dacă intenționează să fie "mediator" între cei doi.

"Noi avem o poziție fermă, inclusiv în ceea ce privește situația din Ucraina. În acest sens, încercăm în cadrul Formatului Normandia, inclusiv cu SUA, să găsim împreună o soluție", a spus Merkel."Însă eu văd scopul meu mai degrabă nu în mediere, ci în a aduce o contribuție la soluționarea problemei, iar o astfel de contribuție este tocmai Formatul Normandia", a conchis Merkel.

Formatul Normandia îi reunește pe liderii Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei în încercarea de a găsi o soluție la conflictul din estul Ucrainei.

Germania și Franța au încercat să medieze între Ucraina și Rusia în cadrul acestui mecanism vreme de trei ani, însă până acum cu prea puțin succes: niciun armistițiu nu a fost unul de durată în estul Ucrainei, unde continuă să aibă loc confruntări între separatiștii proruși și forțele militare ucrainene.