Ylva Johansson: E timpul să spunem ”Bine ați venit” în Schengen României, Bulgariei și Croației
Comisia solicită Consiliului să ia fără întârziere decizia necesară pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen.
Comisara pentru afaceri interne Ylva Johannson a declarat că cele trei state sunt pregătite să facă parte din spațiul Schengen.
Ea s-a referit la rezultatele foarte bune ale misiunilor voluntare efectuate în octombrie în România și Bulgaria de către experți ai Comisiei, Frontex și din mai multe state membre. Totodată, s-a referit la o nouă misiune fără a da detalii. G4Media scrie că Olanda face o misiune de evaluare în România.
Aceste țări au ”instrumentele, structurile și procedurile necesare pentru a gestiona frontierele externe, inclusiv posibile amenințări de securitate. Au personal extrem de bine instruit, o infrastructură de vârf și know-how”, a spus Johansson, adăugând că ”așteptarea a fost prea lungă. ”E o decizie în interesul tuturor”, a precizat comisara, exprimându-și speranța că statele membre vor lua o decizie în decembrie.
În comunicarea adoptată astăzi de Colegiul comisarilor, Comisia europeană solicită Consiliului să ia ”fără întârziere” decizia necesară pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe ”pe deplin” la spațiul Schengen. Comunicarea menționează ”rezultatele solide” ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen.
Întrebată de creșterea migrației pe ruta balcanică, Johansson a declarat că pentru UE a fost o prioritate în ultimele săptămâni. Johansson s-a întâlnit cu partenerii din Balcanii de Vest și au stabilit lansarea unui parteneriat operațional pentru combaterea traficului, precum și alte măsuri pentru a gestiona situația.
Ministra slovenă de externe, Tanja Fajon, a declarat luni că Liubliana se teme că imigranții ilegali ar putea rămâne blocați în Slovenia din cauza controalelor poliției din Austria la granița sloveno-austriacă, notează EURACTIV.com.
Întrebată de problema corupției în România și Bulgaria, comisara pentru afaceri interne a spus că această comunicare are scopul de a ajuta statele membre care încă mai au nelămuriri pe această temă.
Johansson a declarat că, din ce știe, vor fi două decizii: una pentru România și Bulgaria și una pentru Croația.
Referitor la promovarea legilor Justiției de către Klaus Iohannis fără a aștepta avizul Comisiei de la Veneția, comisara a reamintit că UE are la îndemână alte mecanisme privind statul de drept, iar primirea în Schengen are legătură cu implementarea acquis-ului.
Ea a reiterat faptul că nu există nicio legătură între MCV și Schengen, dar a subliniat că România și Bulgaria au făcut ”progrese semnificative” în privința Mecanismului de cooperare și verificare.
”Este un raport extrem de pozitiv și vorbește în termeni foarte elogioși despre nivelul de pregătire și contribuția pe care România, dar și celelalte două state, Bulgaria și Croația, o pot aduce Spațiului Schengen. Este poate cel mai bun raport pe care l-am văzut vreodată. Noi știm că, de fapt, de la raportul din 2011, Comisia Europeană a insistat în mod permanent privind integrarea, aderarea României și a Bulgariei, mai nou, și a Croației la Spațiul Schengen. Raportul face vorbire și de noile evoluții în ceea ce înseamnă întărirea și dezvoltarea cooperării Schengen, a noilor sisteme informatice care urmează să fie introduse, revizuirea unor modalități de lucru pentru anii viitori și așa mai departe", a declarat, într-o întâlnire cu jurnaliști români la Bruxelles, comisara pentru transporturi, Adina Vălean.
Ea și-a exprimat speranța că ”presiunea argumentelor” va fi câștigătoare de data aceasta.
”În fața tuturor presiunilor care se fac atât de către autoritățile europene, cât și de alte state membre, să știți că eu am observat că există argumente, pur și simplu, obiective. Vorbim de bani pentru economia europeană, foarte mulți, care sunt pierduți, nu numai de țările în acestea și de tot spațiu comun european, spațiu economic. Și atunci nu e că numai în interesul nostru, interesul tuturor și al pieței comune și al arhitecturii de securitate să intrăm.Să sperăm că această formă de presiune a argumentelor va fi de data asta câștigătoare și va depăși reticențele Olandei, mai ales că discutăm despre securitatea Europei”, a afirmat Adina Vălean.
Comentarii