Festivalului Enescu online a avut o audiență record în primele patru zile, cu puțin peste 20.000 de utilizatori unici.

Video: Orchestra filarmonica din Berlin a deschis Festivalul George Enescu 2019 (arhivă)

vezi aici concertele din arhivă, gratuit #Enescuonline

Festivalul Enescu este singurul festival de muzică clasică din lume care oferă acces gratuit la arhivele sale în această perioadă. Festivalul transmite un mesaj public de responsabilitate, îndemnându-și fanii să stea acasă și, în măsura în care pot, să sprijine personalul medical cu donații pentru echipamente și dotări, prin organizații de încredere.  Pentru detalii, vă rog să consultați comunicatul din atașament.

Festivalul Enescu a deschis o ediție specială, online, începând de miercuri, 18 martie, de la ora 9.00, pentru a contribui la lupta pe care umanitatea o duce împotriva COVID-19. Duminică, 22 martie, un nou concert a fost postat pe site-ul festivalenescu.ro: Enescu și Paganini, interpretați de Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solist invitat: violonistul rus Sergei Krylov.

Concertele vor fi schimbate la fiecare patru zile, iar accesul rămâne gratuit pentru toți iubitorii muzicii, din întreaga lume. În acest moment, programul este pregătit pentru prima lună. Deschiderea a fost cu Recviemul de Verdi, în semn de omagiu și de compasiune pentru Italia, pentru oamenii și artiștii ei. 


Festivalul recomandă iubitorilor muzicii să respecte regulile de distanțare socială si, în măsura în care pot, să doneze pentru organizațiile care sprijină cadrele medicale în lupta împotriva COVID-19.

Modelul pe care îl urmează organizatorii festivalului este cel de implicare și de responsabilitate, dat de marele compozitor George Enescu. În primul război mondial,  Enescu a lucrat ca sanitar într-un spital pentru răniții de pe front și, pe lângâ faptul că îi căra între sala de operații și salon, le cânta la vioară, pentru a-i alina.