Concursul internațional de muzică George Enescu invită societatea românească să răspundă provocării „Salvează Frumusețea în viață”, lansată miercuri, 19 august, dată ce marcheză ziua de naștere a compozitorului.

Organizatorii invită întreaga societate să răspundă și să ia atitudine în fața fricii, adversității și incertitudinii generate de pandemie, dând valoare vieții și frumuseții care dă sens și bucurie fiecărui om.

Lansată în contextul ediției 2020 a Concursului Enescu, provocarea „Salvează Frumusețea în viață” este o campanie de conștientizare, menită să aducă un suflu nou în societate și să-i inspire pe oameni să reziste pandemiei, reacționând la ea prin protejarea a ceea ce contează mai mult pentru fiecare în parte: sănătatea, dragostea, echilibrul, emoția, frumusețea, etc.

Concursul Enescu invită artiști, lideri de opinie, oameni de cultură, iubitori ai vieții și ai artelor să răspundă provocării de la finalul Manifestului și să împărtășească public ce reprezintă pentru ei frumusețea din viața lor pe care ar vrea să o păstreze în viața care va fi după pandemie.

Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului și Concursului George Enescu a declarat: „Concursul Enescu își propune să transmită mai multe mesaje, prin care să-i inspire pe români să-și regăsească puterea și să se reinventeze, în ciuda fragilității imense cu care pandemia i-a confruntat brutal:

1. Pandemia este o perioadă tranzitorie. Este important să privim dincolo de ea, la felul în care vom arăta, ca oameni, când lucrurile se vor așeza. Avem resursele ca să trecem prin pandemie, sunt în noi, în lucrurile care contează și pe care ne temem că le-am pierdut sau că le pierdem. Ne putem reinventa dacă, în locul fricii, ne reconectăm la frumusețea lor și luptăm pentru a le duce mai departe, în viața noastră de după pandemie. Iar acest lucru poate fi realizat simplu: punând în prim-plan ceea ce contează mai mult în viețile noastre.

2. Suntem împreună în această confruntare brutală și doar împreună putem ieși din ea. Deși frica și fragilitatea ne divizează, suntem toți oameni și avem nevoie unii de alții. Umanitatea noastră ne leagă. Avem nevoie să ne conectăm la ea. De fiecare dintre noi depinde atât viața noastră cât și a celorlalți. Când purtăm sau nu mască, când respectăm sau nu regulile de igienă, când stăm la distanță sau ne înghesuim, alegem sau nu alegem viața atât pentru noi, cât și pentru ceilalți. Când ne susținem unii pe alții, când ne împărtășim frumusețea din viețile noastre, când ne tratăm cu respect și compasiune, când funcționăm ca o echipă, alegem viața și lăsăm loc pentru frumusețe.

3. Artele și cultura, indiferent de domeniu, sunt vitale pentru a ne salva frumusețea din viața noastră și, implicit, umanitatea. Pandemia le-a afectat profund în întreaga lume, inclusiv în România. Este nevoie de sprijin pentru artiști, atât din partea publicului, cât și a autorităților, pentru ca artiștii să continue să creeze. Artele asigură expresia profundă a umanității noastre. Iar pandemia ne afectează tocmai umanitatea.

4. Concursul Enescu a refuzat să își anuleze ediția din acest an, deși evoluția pandemiei spre asta îl împingea. S-a reorganizat online și în două faze, pentru a continua să aducă muzică în viața publicului său și pentru a-i ajuta pe tinerii concurenți să-și continue cariera, oricât de greu ar fi. Concursul Enescu a ales viața, protejând publicul și artiștii, și frumusețea muzicii. Iar acum, spune atât că muzica trebuie să continue, chiar dacă online, cât și că de fiecare dintre noi depinde dacă Semifinalele si Finalele Concursului din 2021 și Festivalul Enescu 2021 se vor ține cu public în sală”.

Provocarea lansată public astăzi este inclusă într-un manifest de responsabilitate personală și socială, „Depinde numai de noi să alegem ce pierdem și ce salvăm în vremea pandemiei”, care a fost lansat miercuri, 19 august.

Actorul Marius Manole: "Am redescoperit în perioada de pandemie ce înseamnă TIMPUL" - Violonistul Alexandru Tomescu: "Trāim momente istorice, iar cei care au curajul sā inventeze lucruri noi au șansa de a merge mai departe” Artiști și oameni de cultură au povestit, de la distanță, cum au descoperit frumusețea în pandemie. Au participat la dezbaterea organizată miercuri, 19 august:

- actrița Ana Ularu

- actrița Maia Morgenstern

- poetul și dramaturgul Matei Vișniec

- compozitorul Dan Dediu

- artistul plastic Mircea Cantor

- producătoarea de film Ada Solomon

- soprana Bianca Ionescu

- violonistul Alexandru Tomescu

- actrița Medeea Marinescu

- dirijorul Tiberiu Soare

- pianistul Mihai Ritivoiu

- dansatorul și coregraful Gigi Căciuleanu

- criticul de film Irina Margareta Nistor

- actorul Marius Manole

- jurnalistul de cultură Marius Constantinescu

- promotorul de cultură și fondatorul ARCEN, Edmond Niculușcă

- directorul executiv al Festivalului Enescu, Mihai Constantinescu.

Concursul Enescu îi invită pe toți cei care doresc să intre în acest joc, să povestească pe rețele sociale sau pe canalele lor proprii ce înseamnă pentru ei frumusețe în viață.

Spotul campaniei este narat de actrița Ana Ularu, care a fost invitată de Concursul Enescu să susțină și să promoveze această provocare a frumuseții, ca simbol al importanței colaborării între arte, al talentului în continuă evoluție și al curiozității artistice.