Primul ventilator mecanic proiectat în România, la Timișoara, a trecut testul de funcționare. Urmează teste mecanice, reglaje și finalizarea software-ului.

Ideea de a proiecta și produce un ventilator mecanic, românesc, a pus în mișcare deja sute de persoane, specialiști în diverse domenii, care s-au adunat sub umbrela VentilaTM. Specialiștii încearcă, în contextul noului coronavirus, să construiască echipamente de ventilare mecanică a pacienților aflați în stare gravă, potrivit Tion.ro.

"Avem o echipă de anesteziști (inclusiv unul extrem de tehnic, cu patente pe zona de asistare respiratorie) care ne așteaptă cu prototipul pentru teste spirometrice și in vivo, pe un porc de la biobaza UMFT. Avem la dispozitie spații, echipamente, rețele de alimentare, toată conectica necesară pentru teste”, anunțau specialiștii la demararea proiectului.

Sâmbătă, cei de la VentilaTM au anunțat că prototipul a trecut cu succes de primul test de funcționare.

„Primul test de funcționare al ventilatorului mecanic prototipat de echipa condusă de Călin Brandabur în cadrul inițiativei Ventila TM! Proiectarea mecanică și de acționare sunt, în principiu, finalizate. Urmează teste mecanice și reglaje, finalizarea software-ului și testarea lui!.

Pe lângă dezvoltarea prototipului, specialiștii pregătesc omologarea și certificarea ventilatorului, dar și producția și conexiunile cu furnizorii de materie primă.