Liderii SANITAS speră că circa 10.000 de persoane vor participa la un miting de protest pe 26 aprilie.

Angajații din sistemul medical sunt nemulțumiți de legea salarizării unice, în urma căreia mulți s-a trezit cu veniturile micșorate, în unele cazuri cu sume semnificative.

"Așteptăm la acest miting cel puțin 10.000 de angajați sănătate la acest miting, pentru că problemele sunt mari. (...) Este un haos în sănătate", a declarat joi Leonard Bărăscu, președintele SANITAS.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a scris miercuri, pe Facebook, că Legea salarizării nu se modifică.

"Din punctul meu de vedere, Regulamentul de sporuri în sănătate trebuie revizuit. Nu este normal ca un doctor de la Fundeni să aibă un venit mai mic decât un doctor de la Băilești, doar pentru că acolo s-au acordat sporuri mai mari, după cum nu e normal ca secretara să aibă, în continuare, sporuri mai mari decât medicul. Asta se întâmplă, din păcate, în continuare, în foarte multe spitale. Nu este necesară amendarea Legii salarizării, ci a Regulamentului de sporuri, unde sperăm ca sindicaliștii care îi reprezintă pe cei din sectorul medical să fie de acord cu variante corecte de salarizare și nu să urmărească doar interesul categoriilor de personal pe care le reprezintă și să rămânem în situația în care venitul unui muncitor fără studii superioare depășește, uneori cu 100%, venitul unui profesor, de exemplu, iar în alte cazuri scade de la 1.500 la 1.300 venitul unuia care chiar interferează cu pacientul. Asta, pentru că ne dorim o lege așezată pe principii corecte, chiar dacă cei vizați direct ar vrea să fie așa, dar să nu li se aplice lor", a precizat ministrul.

În replică, prim-vicepreședintele federației, Iulian Pope, a declarat pentru Agerpres că SANITAS dorește modificarea legii, nu a regulamentului privind sporurile.

"Noi cerem modificarea Legii salarizării. Nu regulamentul de sporuri este problema. Problema este la Legea salarizării unitare pentru că, din cauza încorsetării de 30% sporuri, nu putem aplica Regulamentul de sporuri nici măcar la medie. Știu că doamna ministru al Muncii a declarat că trebuie modificat Regulamentul de sporuri, dar probabil intenționează să elimine pragul minim de la Regulamentul de sporuri, astfel încât să se poată încadra în lege, lucru cu care nu suntem de acord. O să deschidem conflictul colectiv de muncă la nivel de sănătate și asistență socială", a precizat el.