În ultimele două zile, polițiștii de frontieră au oprit 21 de cetățeni din Irak și Afganistan, care au încercat să intre ilegal în România, și 111 solicitanți de azil care au încercat să iasă ilegal din țară, ascunși în interiorul unui automarfar.

”În ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Moravița, județul Timiș, în cooperare cu Secția 8 de Poliție Deta, au desfășurat acțiuni specifice pe linia combaterii migrației ilegale, în urma cărora au depistat, pe direcția localității de frontieră Jamu Mare, șapte persoane care se deplasau dinspre frontiera cu Serbia, spre interiorul țării. Având în vedere că persoanele în cauză nu își justificau prezența în zonă, acestea au fost conduse la sediul Poliției de Frontieră  pentru cercetări. În cadrul verificărilor preliminare s-a stabilit că cei în cauză sunt cetățeni irakieni, dintre care doi bărbați, o femeie și patru minori, adulții având vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, iar  minorii cu vârste între 3 și 16 ani. Persoanele în cauză au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera din Serbia în România cu intenția de a ajunge în țări din vestul Europei”, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră.


Și polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oravița au depistat, în apropierea localității de frontieră Grădinari din județul Caraș-Severin, în cooperare cu Gruparea de Jandarmi Mobilă, 14 cetățeni străini, care nu își justificau prezența în zonă, aceștia fiind preluați și transportați la sediul instituției pentru cercetări.

În cadrul verificărilor, s-a stabilit că sunt 6 cetățeni din Irak și 8 din Afganistan, dintre care cinci bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, respectiv șase minori, având vârste cuprinse între 3 și 16 ani. Aceștia au declarat că intenționau să ajungă într-un stat din vestul Europei.

În prezent se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând a fi luate măsurile legale care se impun. Totodată, vor fi anunțate autoritățile de frontieră sârbe, în vederea cercetării în comun a evenimentului și punerii în aplicare a acordului de readmisie.

111 persoane intenționau să iasă ilegal din România

Pe de altă parte, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II - Csanadpalota au depistat 111 persoane din Irak, Siria, Iran, Afganistan, Pakistan și India, solicitante de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din țară, ascunse în interiorul unui automarfar.

Vineri, în jurul orei 22:50, la P.T.F Nădlac II - Csanadpalota s-a prezentat la ieșirea din țară cetățeanul român Vlad V., în vârstă de 40 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în România. În baza analizei de risc, la controlul automarfarului, politiștii de frontieră au descoperit ascunse în interiorul mijlocului de transport, 111 persoane, dintre care  45 bărbați, 24 femei și 42 minori. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cei în cauză sunt: 76 cetățeni irakieni, 15 cetățeni sirieni, 9 cetățeni iranieni, 8 cetațeni afgani, 2 cetățeni indieni și un cetățean pakistanez, cu vârste cuprinse între 2 și 53 de ani, solicitanți de azil în România.


Potrivit Poliției de frontieră, șoferul a declarat că nu are cunoștință despre modul în care persoanele în cauză s-a ascuns în camion, pe timpul călătoriei el staționând în mai multe parcări pentru TIR. În cadrul primelor cercetări persoanele ascunse au declarat că doreau să ajungă în Spațiul Schengen și au recurs la această metodă deoarece nu avea o viză care să le permită acest lucru.

Polițiștii de frontieră au întocmit persoanelor în cauză acte de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar șoferului român pentru complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.