Organizația Națiunilor Unite a desemnat 29 septembrie drept Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare pentru a atrage atenția că o treime dintre alimentele produse în lume sunt aruncate, în timp ce regiuni întregi suferă de foamete.

Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesității de a transforma și reechilibra modul în care sunt produse și consumate alimentele, notează Agerpres.

De aceea, în 2019, la cea de-a 74-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite, a fost desemnată ziua de 29 septembrie drept Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare (Rezoluția A/RES/74/209), astfel fiind recunoscut rolul fundamental pe care îl are producția durabilă de alimente în promovarea securității și nutriției alimentare, potrivit www.un.org. Fără îndoială, această zi internațională se confruntă cu o mulțime de provocări pentru atingerea obiectivelor în ceea ce privește "consumul și producția responsabilă", pentru ca foametea să nu mai existe și, totodată, împotriva schimbărilor climatice.

Reducerea pierderilor și a deșeurilor alimentare este esențială într-o lume în care numărul persoanelor afectate de foamete a crescut, începând din 2014, iar tone de alimente comestibile au fost pierdute sau irosite zilnic. Atunci când alimentele sunt pierdute sau irosite, toate resursele folosite pentru a le produce - incluzând apa, pământul, energia, forța de muncă și capitalul - se irosesc. În plus, alimentele și deșeurile eliminate în depozitele de deșeuri duc la emisii de gaze cu efect de seră, contribuind la schimbările climatice.

O treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau irosite la nivel global, în timp ce peste 820 de milioane de oameni din lume continuă să sufere de foame în fiecare zi. Reducerea pierderilor și a risipei de alimente duce la estomparea sărăciei și a foametei, potrivit www.fao.org. Dacă am putea salva o pătrime din alimentele pierdute sau irosite în prezent, am putea hrăni milioane de oameni înfometați în întreaga lume și, în ceea ce privește schimbările climatice, daunele vor fi reduse, ținând cont de faptul că, în prezent, pierderea și risipa de alimente este responsabilă de aproximativ 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și aproape 30% din terenurile agricole ale lumii sunt ocupate, în prezent, pentru a produce alimente care nu sunt consumate niciodată, potrivit www.un.org.

Având în vedere creșterea populației la nivel global, Organizația Națiunilor Unite (ONU) trage un semnal de alarmă în ceea ce privește nevoia urgentă de a folosi cantitățile mari de alimente pierdute și irosite pe tot globul, subliniind riscurile care implică și schimbările climatice, durabilitatea agriculturii, mijloacele umane de trai și aprovizionarea cu alimente. Reducerea pierderilor și a deșeurilor alimentare este, de asemenea, menționată în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și în special în Obiectivul 12.3, care solicită reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare pe cap de locuitor la nivel de retail și consumator, precum și reducerea pierderilor de alimente pe parcursul producției și aprovizionării lanțurilor de magazine.