10 milioane de oameni au nevoie urgentă de ajutoare alimentare în această țară din cauza secetei, cea mai mare din ultimii 30 de ani. Organizația Save the Children afirmă că Etiopia este a doua cea mai gravă criză umanitară după Siria.

Seceta din Etiopia a provocat mai multe recolte eșuate, a decimat fondurile de animale și a aruncat un total de 10,2 milioane de oameni în categoria de risc alimentar. Datele provin de la Organizația Națiunilor Unite, mai precis de la Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Reprezentantul FAO în Etiopia a declarat că seceta din aceste luni pune în și mai mare pericol principala recoltă a sezonului, care ar trebui plantată în această perioadă. Pășunile devin și mai mici, iar sursele de apă un bun de lux aproape atât pentru oameni, cât și pentru animale. 

Cauza pentru această situație este așa numitul fenomen „El Nino”. Acesta reprezintă, de fapt, creșterea anormal de mare a temperaturii de la suprafeța Oceanului Pacific în unele zone, care determină secetă pronunțată în unele regiuni și inundații în altele.

Actualul sistem El Nino a provocat o scădere a producției agricole cu între 50 și 90% în unele regiuni din Etiopia, iar în estul țării nu s-a putut produce nimic. Sute de mii de animale au murit, iar cele care mai sunt în viață nu produc la un nivel care să asigure alimentația oamenilor.

Save the Children afirmă în context că seceta din Etiopia reprezintă un pericol aproape la fel de mare pentru viața copiilor precum războiul din Siria. În opinia acestei organizații, Etiopia reprezintă în 2016 a doua mare criză umanitară din lume, după cea din Siria cauzată de război. 

Și alte state africane sunt afectate de sistemul El Nino, chiar dacă Etiopia reprezintă îngrijorarea majoră. Africa de Sud a decretat „stare de secetă” în cinci provincii ale sale, principalele zone agrare. În Lesotho se lucrează la un plan de combatere a efectelor secetei, iar în Swaziland apa a fost raționată din cauza nivelului scăzut al rezervelor.

Un documentar realizat în 2014 despre continua situație incertă a Etiopiei