Agenda ambițioasă de dezvoltare a Națiunilor Unite post-2015 este controversată înainte de a se ajunge la dezbaterile oficiale, care vor avea loc în septmebrie. 

O coaliție globală de organizații ale societății civile, sub denumirea „United Nations Major Groups” avertizează că agendei, care este axată pe 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, îi lipsesc efectul rapid, o strategie de implementare clară și posibilitatea de cuantificare”, potrivit unui articol publicat de International Press Agency. 

Savio Carvalho, reprezentantul Amnesty International (care este parte din coaliție) a declarat pentru agenția citată că agenda de dezvoltare post-2015 a devenit un text idealist care nu prevede mecanisme independente prin care oamenii să poată trage la răspundere guvernele pentru implementarea obiectoivelor. 

„Țările pot să scape, în cazul în care nu fac absolut nimic în direcția atingerii obiectivelor. Ne-ar plăcea să existe prevederi prin care să fie stabilite priorități naționale în conformitate cu principiile drepturilor omului și standarde, astfel încât să nu ne aflăm tot în același loc, în 2030”, a adăugat acesta. 

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, care urmează să fie aprobate de peste 150 de lideri politici la summitul ONU din septembrie, acoperă o arie largă de teme socio-economice, incluzând sărăcia, foametea, egalitatea de gen, dezvolotarea durabilă, ocuparea, educația de calitate, guvernanța globală, drepturile omului, schimbările climatice și energia sustenabilă. 

Toate sunt prevăzute a fi atinse până în anul 2030. Pentru urmărirea acestora și revizuirea lor lipsesște însă un mecanism de cuantificare „cu câteva referiri la suveranitatea națională, circumstanțe și priorități care riscă să compromită angajamentul universal de a atinge obiectivele”, transmite coaliția de organizații. 

„Ne întrebăm cum vor putea asigura statele membre participarea publică, în particular a categoriilor marginalizate în decizii care vor avea un impact asupra vieții lor.”

De asemenea, se ridică o serie de întrebări legate de finanțare (alocări bugetare) pentru implementarea agendei. 


Articolul integral poate fi găsit pe site-ul International Press Agency.

Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.