Activistul Aleksey Soldatenko încearcă să explice cum e posibil ca într-o țară confruntată cu un conflict principala preocupare a oamenilor să fie reprezentată de corupție.

Aleksey Soldatenko, director de programe și cofondator al Institute for Regional Media and Information din Ucraina, a participat la evenimentul de marcare a împlinirii a 10 ani de la lansarea Forumului Organizațiilor Neguvernamentale de la Marea Neagră, organizat la sfârșitul lunii septembrie la București.

Într-un scurt interviu pentru EurActiv.ro, Soldatenko a explicat de ce într-o țară confruntată cu un război principala îngrijorare a oamenilor este corupția. Acest fenomen afectează sistemul educațional, cel de sănătate și chiar armata care luptă în regiunile controlate de separatiști. 

După ”Revoluția demnității”, ucrainenii au început să ceară politici transparente și deschise și doresc schimbări rapide, susține Aleksey Soldatenko.

EurActiv: Ați afirmat că fenomenul corupției e principala îngrijorare a ucrainenilor, depășind chiar războiul. Care sunt explicațiile?

Aleksey Soldatenko: În prezentarea mea, am citat rezultatele unui sondaj realizat de GfK în toate regiunile Ucrainei, inclusiv în Donețk și Lugansk și în zone din Crimeea, între 9 iunie și 9 iulie 2017. Potrivit rezultatelor sondajului, 51% dintre repondenți au plasat corupția pe primul loc în clasamentul preocupărilor lor, iar conflictul militar a fost doar pe locul doi.

Acest lucru se explică prin faptul că oamenii văd corupția ca fiind principalul inamic al Ucrainei în prezent. E un inamic care afectează toate domeniile de activitate, începând cu educația, sănătatea, dar și armata care luptă în Donbass și Lugansk, regiuni controlate de separatiști sprijiniți de ruși. În multe cazuri, armata supraviețuiește ca urmare a eforturilor făcute de voluntari și de oameni obișnuiți care-i sprijină pe soldați cu bani pentru a-și putea cumpăra uniforme, echipamente etc.

Oamenii se întreabă de ce armata, educația, sistemul de sănătate nu sunt sprijinite în mod corespunzător de către stat, de ce trebuie să susțină aceste sisteme prin donații private. Iar probleme de acest fel sunt multe în Ucraina: spre exemplu, în cazul persoanelor deplasate intern (IDP), voluntarii au jucat cel mai important rol, ei i-au ajutat cel mai mult pe acești oameni care și-au părăsit casele din cauza conflictului.

EurActiv: Corupția a fost la același nivel și înainte de izbucnirea conflictului?

Aleksey Soldatenko: Corupția a fost la același nivel tot timpul, doar că în trecut noi nu am vorbit de corupție atât de mult pe cât vorbim acum. Și asta deoarece în prezent lupta împotriva corupției reprezintă o chestiune de supraviețuire. Iar oamenii din Parlament, cei din administrația locală trebuie să înțeleagă că aceasta este, în primul rând, o chestiune de care atârnă propria lor supraviețuire.

Dacă ești corupt în situația în care țara ta este implicată într-un război, când depinzi mult din punct de vedere financiar de partenerii europeni și americani și toți partenerii tăi așteaptă să fii transparent, deschis și onest, în special în procesul de luare a deciziilor, în probleme bugetare, atunci este vorba de o chestiune de supraviețuire. N-aș vrea să vorbesc de acest scenariu, dar toți trebuie să înțelegem că, dacă oamenii dezamăgiți vor permite fostului regim, oamenilor lui Ianukovici, să revină la putere, atunci se poate pune problema chiar a supraviețuirii fizice a celor care acum sunt la putere, la nivel central și local. 

EurActiv: Cât de conștient este actualul Guvern de acest pericol?

Aleksey Soldatenko: Cred că unii înțeleg. Un lucru pozitiv este acela că mulți tineri au intrat în administrație. Doar că sistemul există de mulți ani și aducerea câtorva profesioniști nu înseamnă că ei îl pot schimba peste noapte. Avem nevoie de timp, dar nu avem timp din cauza situației în care se află Ucraina. Pe de altă parte, oamenii așteaptă schimbări tot mai rapid și mai rapid și sper că masa critică a acestor tineri profesioniști, care au intrat în guven, va schimba cumva situația.

Un alt lucru pozitiv este că după ”Revoluția demnității” oamenii cer politici transparente și deschise. E o cerință foarte clar exprimată de către organizațiile societății civile, prin proteste, în sondajele de opinie. Oamenii cer reforme, donatorii europeni și americani cer și ei dovezi că banii și ajutorul lor se duc la grupurile targetate și sunt cheltuiți corect, întrucât trebuie să explice cetățenilor lor de ce alocă bani pentru Ucraina.

EurActiv: Care e situația societății civile din Ucraina? Este suficient de puternică să lupte împotriva corupției?

Aleksey Soldatenko: Da, cred că unul dintre principalele câștiguri ale Revoluției pentru demnitate este acela că societatea civilă din Ucraina a devenit mult mai puternică, activiștii sunt mult mai bine pregătiți, au o experiență mai mare, mulți sunt aproape de oameni – e adevărat că mai există și ONG-uri care sunt departe de oamenii pe care-i reprezintă – pot mobiliza ușor grupuri care pledează pentru diferite cauze, inclusiv pentru anticorupție.

În timpul lui Viktor Ianukovici, oficialii au văzut că oamenii pot fi excluși din procesul de decizie, dar acum nu mai e posibil. Cei aflați la putere au înțeles că cetățenii îi controlează prin intermediul organizațiilor societății civile, activiștilor, voluntarilor și nu-și pot permite să-i mai excludă din acest proces.

EurActiv: Organizația pe care o conduceți este membră a Black Sea Forum, care a aniversat 10 ani de la înființare. Ce influență a avut Forumul Organizațiilor Neguvernamentale de la Marea Neagră asupra activității ONG-urilor din zonă?

Aleksey Soldatendo: Black Sea Forum a făcut un lucru important pentru noi, a făcut posibilă cooperarea între persoane din diferite țări în spațiul virtual și nu numai. Ne-am întâlnit, am făcut schimb de experiență și am pus pe hârtie strategii pentru viitor. În plus, a existat și un ajutor financiar de la Ministerul român de Externe pentru organizarea unui training care a avut ca țintă practicieni anticorupție din R. Moldova, Georgia și Ucraina. Am avut și un program privind serviciile vulnerabile la anticorupție și îmbunătățirea leadership-ului în care au fost implicate autorități din localitățile Strășeni din R. Moldova și Kutaisi din Georgia, iar pentru primarii din regiunile ucrainene Lugansk și Donețk au fost organizate două workshopuri.