Prevenirea conflictelor este intrinsec legată de pacea durabilă și dezvoltarea durabilă, iar România susține necesitatea corelării eforturilor comunității internaționale în materie de pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului.

Declarațiile au fost făcute de Reprezentantul Permanent al României la Națiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, în cadrul dezbaterii pe tema ”Construcția păcii: Sinergii între Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și pacea durabilă”, organizată săptămâna această de președintele Adunării Generale a ONU, Peter Thomson.

În intervenția sa, ambasadorul Ion Jinga, a arătat că Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă constituie cadrul universal pentru eradicarea sărăciei, asigurarea egalității de gen, respectarea drepturilor omului și realizarea unui echilibru echitabil între dimensiunile economice, sociale și de mediu ale dezvoltării durabile, relatează Agerpres.

Reprezentantul României s-a arătat de acord cu afirmația Secretarului General António Guterres că actuala ordine internațională, stabilită pentru a preveni conflictele și a menține pacea pe glob, este în prezent grav amenințată.

Ambasadorul României a subliniat că este ”necesar să reinstaurăm încrederea în ordinea globală și să arătăm milioanelor de oameni care trăiesc în zone de conflict, în nevoi cronice și într-o teamă permanentă, solidaritatea pe care aceștia o merită și o așteaptă de la noi”.

”În mai puțin de zece ani, numărul războaielor civile pe glob s-a triplat, iar 1,5 milioane de oameni trăiesc în zone de conflict. În multe cazuri, absența instituțiilor solide sau a guvernării transparente, corupția și managementul defectuos al banilor publici — care costă economia mondială 2,6 trilioane de dolari — au făcut ca statele să devină vulnerabile în fața terorismului și a extremismului violent”,

 

a precizat Jinga.

Diplomatul român a subliniat că prevenirea conflictelor este mult mai puțin costisitoare atât în plan financiar, cât și ca resurse umane angajate, și generează mai puțină diviziune în sânul comunității internaționale, decât adoptarea unor măsuri post-conflict.

Jinga a arătat că România susține abordarea noului Secretar General al ONU privind natura interconectată a crizelor contemporane, care face necesară corelarea eforturilor comunității internaționale în materie de pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului, nu doar în discursuri, ci și în practică.

El a apreciat că pacea și dezvoltarea durabilă nu pot fi realizate fără buna guvernare, oportunități pentru tineri, implicarea plenară a femeilor și a societății civile și abordarea cauzelor profunde care generează conflicte.

”Agenda 2030 afirmă că pacea și dezvoltarea sunt reciproc dependente, iar România consideră că, odată cu adoptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, ONU are la dispoziție un areal larg de instrumente pentru prevenirea conflictelor și asigurarea păcii durabile, în special prin folosirea Obiectivului de dezvoltare durabilă numărul 16 — Pace, justiție și instituții puternice”, a mai spus Ion Jinga.