Peste 3.000 de copii cu deficiențe de vedere sunt înregistrați în România și doar 1.000 dintre aceștia sunt educați în școli speciale, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD).

În context, instituția susține proiectul www.miscaredeeliberare.ro, o poveste despre oameni cu dizabilități care au decis să facă o schimbare.

Prima poveste este a lui Alex Florin Bologa, un judoka nevăzător. Rămas fără vedere de la 6 ani, s-a apucat de judo la 16 ani, iar acum este un exemplu pentru toți cei care cred că un nevăzător nu poate face lucruri mari în viață: Alex s-a întors cu medalia de bronz de la Jocurile Paralimpice de la Rio 2016, relatează Agerpres.


În perioada următoare vor fi lansate trei video-uri motivaționale care aduc în prim plan poveștile altor oameni cu dizabilități care și-au depășit limitele fizice, mentale și emoționale și s-au eliberat prin sport. Ei sunt: Florentina Hriscu (atlet, aruncarea cu greutate), Petrișor Prundaru (atlet, săritura în lungime) și Mihai Egri (tenis de masă).

Clipurile video pot fi văzute pe pagina de Facebook a campaniei sau canalul de YouTube.

Proiectul "Mișcare de Eliberare" a fost lansat pe 5 decembrie 2016.