MAE a semnat luni un memorandum de înțelegere privind etapa următoare a relației dintre România și Programul ONU pentru Dezvoltare.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat la București de către secretarul de stat în MAE Maria Magdalena Grigore și asistenta secretarului general al UNDP, Mirjana Spoljaric Egger, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

”Acest Memorandum semnat astăzi constituie baza legală prin care cele două entități, MAE și Programul ONU pentru Dezvoltare își vor derula în continuare colaborarea, după mai bine de 47 de ani, în care România a fost beneficiar net al asistenței pentru dezvoltare, a proiectelor derulate de UNDP”, a declarat Maria Magdalena Grigore.

Secretarul de stat în MAE a amintit că printre primele proiecte derulate împreună cu UNDP se numără complexul de la Măgurele, extinderea rețelei de metrou din București, dar și datoria externă a României. 

În prezent, România e ”un donator emergent, motiv pentru care aceste noi componente de asistență pentru dezvoltare, asistență umanitară, pace și securitate pot constitui premisele atingerii obiectivelor de politică externă. Iar în colaborare cu UNDP, o entitate prezentă în majoritatea statelor care trec prin dificultăți, ne putem atinge scopul și obiectivele de politică externă”, a precizat Grigore.

În materie de asistență pentru dezvoltare, Bucureștiul are mai multe priorități și ele privesc diverse regiuni.

”În Orientul Mijlociu, în planul Agenției RoAid pe 2019, cea care trebuie să implementeze proiectele de asistență pentru implementare, am avut și avem în derulare proiecte cu Iordania. Dacă vorbim de Africa de Nord, avem proiecte în Tunisia, avem proiecte în Egipt, avem proiecte de asistență pe diferite componente, fie că vorbim de educație, de expertiză în ceea ce privește riscul la dezastre, fie că vorbim de AEP, care acordă asistență tehnică instituției omoloage din Iordania pe diverse componente”, a explicat oficialul român.

Pe de altă parte, Grigore a declarat că România este încă la început în domeniul asistenței pentru dezvoltare: ”Sper ca această componentă de asistență umanitară să fie mult mai bine înțeleasă, inclusiv de către colegii mei, domnii aambasadori”.