România, alături de alte 18 state participante OSCE și de Uniunea Europeană, sprijină înființarea Platformei Internaționale de Responsabilitate pentru Belarus, anunță MAE.

Platforma Internațională de Responsabilitate pentru Belarus - International Accountability Platform for Belarus (IAPB) este structură menită să sprijine documentarea și anchetarea încălcărilor grave ale drepturilor omului produse în Belarus în urma alegerilor prezidențiale din această țară din august 2020.

România susține, de asemenea, inițiativa demarării unei investigații sub auspiciile Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului având ca scop aducerea în fața justiției a celor vinovați de aceste încălcări, potrivit unui comunicat MAE.

Totodată, în cadrul consultărilor recente dintre ministrul afacerilor extern Bogdan Aurescu și omologul său danez, Jeppe Kofod, partea daneză a adresat României invitația de a se alătura acestei inițiative.

Decizia României de a se alătura acestei inițiative continuă astfel linia asumată, în consens cu partenerii din UE, în vederea condamnării încălcărilor drepturilor și libertăților fundamentale de către autoritățile belaruse și a utilizării violenței împotriva protestatarilor pașnici.

"România susține concretizarea unei agende pozitive pentru un Belarus democratic, bazată pe dialog politic, care să fundamenteze tranziția către un sistem bazat pe valori democratice, stat de drept și respectul pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului", precizează MAE, reamintind că România a acordat în septembrie 2020 un ajutor de 100.000 euro prin intermediul European Endowment for Democracy în sprijinul mass-media independente și societății civile din Belarus.

De asemenea, la începutul acestui an, împreună cu Ministerul educației, a fost lansat un program de acordare a 100 de burse pentru studenți din Belarus pentru anul universitar 2021-2022.