Cele mai recente statistici publicate de OIM indică o creștere alarmantă, la nivel mondial, a numărului de decese înregistrate în rândul migranților, ajuns la aproximativ 4.000, de la începutul acestui an și până în prezent.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, în perioada 1 ianuarie-22 septembrie 2015, au fost înregistrate, la nivel global, în jur de 3.901 decese în rândul migranților.

Pierderile cele mai numeroase s-au produs  în regiunea Mării Mediterane, unde se estimează că peste 2.872 de oameni au pierit înecați, majoritatea originari din Siria, Libia, Eritrea și Afganistan. 

Cifrele furnizate de OIM indică faptul că, o mare parte din cei aproximativ 481.6142 migranți care au ajuns pe continentul european, provine din țările așa-zis „fragile”, aflate în curs de dezvoltare, măcinate de numeroase persecuții, încălcări flagrante ale drepturilor omului, conflicte interne sau războaie. Astfel, anul 2014 a înregistrat cele mai numeroase conflicte la nivel global, în state precum Siria, Ucraina, Irak, Sudanul de sud și Afganistan. Permanenta stare de insecuritate, specifică diferitelor regiuni ale mapamondului, a favorizat fenomenul migraționist aflat într-o continuă ascensiune în ultimele luni, fapt ce a periclitat totodată dezvoltarea sustenabilă a țărilor de origine, precum și viața cetățenilor din aceste state.

Comparativ cu 2014, pierderile de vieți omenești nu nu sunt cu mult diferite, potrivit graficului de mai jos, prezentat de missingmigrants.iom.int:

Pentru început, acești migranți au fost înregistrați în state membre ale UE, ca Italia, Grecia sau Spania. 

Pe de altă parte, UNCHR susține la rândul său că în acest an peste 59.5 milioane de persoane au fost strămutate le nivel global și că înregistrăm cu 8.3 milioane mai mult decât în 2014. De menționat este faptul că aceste cifre citate de UNCHR nu includ și cei 5 milioane de refugiați sirieni. Din totalul de 59.5 milioane, doar 19.5 sunt refugiați și 1.8 milioane azilanți.

Cei mai mulți refugiați sunt înregistrați în Turcia (1.60 de milioane, dintre care 1.30 de milioane sunt originari din Siria) și Pakistan (1.5 milioane). Reamintim că în acest an, au fost semnalate peste 635.000 de solicitări de azil, în interiorul UE, cele mai numeroase fiind în țări precum Germania, Suedia, Italia și Grecia.

*Datele prezentate în infografice au fost actualizate și coroborate de OIM,  pe baza celor furnizate de guvernele țărilor și regiunilor care se confruntă cu valul uriaș de migranți, înregistrat în ultimele luni. 

Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.