Davos Baukultur Alliance își propune să îmbunătățească calitatea vieții pornind de la construcții și planificare urbană.

Anul acesta, Forumul Economic Mondial nu s-a concentrat doar pe finanțe, economie și geopolitică, ci și pe cultură. Pe clădiri, în special. În ajunul Forumului, în timpul celei de-a doua conferințe a miniștrilor culturii europeni a fost lansată Alianța Davos Baukultur, a cărei președinție va fi preluată timp de cinci ani de Elveția, în timp ce WEF va gestiona secretariatul, relatează La Stampa.

Obiectivul acestei alianțe este cel de a ''promova o abordare durabilă și orientată spre calitate în managementul clădirilor, infrastructurilor, spațiilor publice și peisajelor, în beneficiul tuturor''. Un alt pas înainte către orașe mai sigure, mai prietenoase cu oamenii și mai calitative.

O nouă cultură a construcțiilor. Acesta este ceea ce dorește să propună Alianța Davos Baukultur, răspunzând ''provocărilor globale de proiectare și construcție cu o cultură a construcțiilor de înaltă calitate''. Alianța se angajează să realizeze obiectivele Declarației de la Davos ''Către o cultură a construcției de calitate pentru Europa'', adoptată în 2018. Multe țări, pe lângă Comisia Europeană, ''au integrat în politicile lor obiectivele Alianței pentru cultura construcțiilor, strategiile arhitecturale sau agendele de dezvoltare urbană'', se explică într-un comunicat.

''Astăzi, o cultură a construcției de calitate este mai importantă ca niciodată. Fără acest element, dezvoltarea durabilă nu este posibilă'', a spus președintele Confederației, Alain Berset în discursul său de deschidere. Potrivit noului organism, ''promovarea unei culturi a construcției de calitate este esențială și în vederea unei tranziții energetice rapide''. Acest lucru se datorează faptului că ''ajută la contracararea expansiunii din ce în ce mai dezordonate a așezărilor și permite dezvoltarea unor orașe și sate potrivite nevoilor unei societăți incluzive care respectă diversitatea''.

Pentru a înțelege despre ce este vorba, trebuie să facem un pas înapoi. Declarația de la Davos ''Spre o Baukultur de înaltă calitate pentru Europa'' a fost adoptată în ianuarie 2018 de miniștrii culturii și de șefii de delegație ai semnatarilor Convenției Culturale Europene și de statele observatoare ale Consiliului Europei, pentru un total de 33 de țări și reprezentanți ai organizațiilor interguvernamentale: Consiliul Europei, Comisia Europeană, Centrul internațional pentru studiul conservării și restaurării patrimoniului cultural (ICCROM) și UNESCO; organizații internaționale neguvernamentale (ONG): Consiliul Arhitecților din Europa (ACE-ECA), Europa Nostra, Consiliul European al Amenajărilor Spațiale (ECTP-CEU) și Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri (ICOMOS).

Actul de constituire a noii alianțe a fost semnat în orașul elvețian de secretarul general al Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, care declară: ''Este un sentiment benefic să te afli aici pentru prima dată și să observi că, chiar și o lume care ar putea părea atât de îndepărtată, precum cea a marilor finanțe se mișcă activ în ceea ce privește cultura și calitatea vieții. După acest pas, totul va fi mai simplu''.

Între timp, cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a programului ''7 Most Endangered nel 2023'', Europa Nostra - vocea europeană a societății civile dedicată patrimoniului cultural și natural - și Institutul Băncii Europene de Investiții vor anunța în curând cele 11 cele mai amenințate situri de patrimoniu din Europa, selectate pentru ediția din acest an a programului.

Candidații sunt: gara Kortrijk (Belgia), Domeniul și Muzeul Regal Mariemont, din Morlanwelz (Belgia), Cimitirul Memorial Partizan din Mostar (Bosnia-Herțegovina), Cetatea Tchakvinji din Zugdidi (Georgia), Sisters’ House Ensemble, fosta așezare Moravia din Kleinwelka (Germania), Conacul („Konaki”) lui Gidas din Alexandria (Grecia), Muzeul Herman Ottó din Miskolc (Ungaria), Parcul Memento din Budapesta (Ungaria), Peisajul Cultural Paštrovska Gora (Muntenegru), Peisajul cultural al lui Sveti Stefan din Paštrovići (Muntenegru) și Morile de apă Bistrica din Petrovac na Mlavi (Serbia).

Lista finală a celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa pentru 2023 va fi dezvăluită în aprilie. Președintele executiv al Europa Nostra, prof. Dr. Hermann Parzinger, a declarat: ''Această listă scurtă acoperă o mare varietate de monumente și situri de patrimoniu care se confruntă cu diferite tipuri de amenințări grave. Comunitățile locale și organizațiile societății civile sunt profund angajate să păstreze aceste exemple remarcabile ale moștenirii noastre comune, însă au nevoie de un sprijin mai larg''.

Prin urmare, Parzinger face apel la ''părțile interesate locale, regionale, naționale și europene, atât publice, cât și private, să își unească forțele cu Europa Nostra și rețeaua noastră de membri și parteneri pentru a asigura un viitor durabil acetor situri selectate''. 

Sursa: RADOR