Emisiile de gaze cu efect de seră ale celor mai bogați 1% locuitori ai lumii sunt de două ori mai mari decât totalul de emisii generat de jumătatea cea mai săracă a planetei, potrivit unui rsaport Oxfam.

Organizația non-profit Oxfam cere includerea „unei justiții sociale și climatice” în planurile de redresare a economiei globale în epoca post-COVID-19, după o analiză a emisiilor mondiale de dioxid de carbon într-un interval de 25 de ani.

În perioada 1990-2015, emisiile mondiale de CO2, vinovate de încălzirea planetei cu peste 1 grad Celsius în raport cu era preindustrială, au crescut cu aproape 60%.

Potrivit acestei analize, „cei 1% dintre cei mai bogați oameni din lume (aproximativ 63 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 15% din emisiile cumulate”, reprezentând „de două ori mai mult decât (emisiile generate, n.r.) de jumătate din partea cea mai săracă a populației mondiale”, transmite Agerpres.

Totodată, 10% dintre cei mai bogați oameni din populația mondială (aproximativ 630 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 52% din emisiile cumulate de CO2 la nivel planetar.

„Pe parcursul a 20-30 de ani, criza climatică s-a amplificat și bugetul de carbon mondial limitat a fost delapidat în beneficiul unei intensificări a consumului unei populații bogate, nu pentru ieșirea oamenilor din sărăcie”, au denunțat reprezentanții organizației Oxfam.

Grupurile care „suferă cel mai mult de pe urma acestei nedreptăți sunt oamenii care sunt cel mai puțin vinovați de criza climatică”: cei mai săraci și generațiile viitoare, au continuat specialiștii acestui ONG, îndemnându-i pe guvernanții din lumea întreagă să își corecteze politicile, plasând justiția socială și lupta împotriva modificărilor climatice în centrul planurilor de redresare economică în epoca post-COVID-19.

„Este clar că modelul de creștere economică, puternic generator de carbon și foarte inegal din ultimii 20-30 de ani, nu a adus beneficii pentru jumătate din segmentul cel mai sărac al omenirii”, a declarat Tim Gore, expert al aceluiași ONG.

La rândul său, fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon susține că „Pandemia de COVID-19 face inevitabilă apariția necesității de a reconstrui mai bine și de a înscrie economia mondială pe o cale mai justă, mai durabilă și mai rezistentă”, potrivit aceluiași raport.

„Acest angajament colectiv trebuie să aibă drept prioritate reducerea emisiilor de CO2 în segmentul cel mai bogat al societății, care poluează într-o manieră disproporționată", a adăugat el.