INFOGRAFICCheltuim 40% din venituri pe alimente care ajung la groapa de gunoi
Zilnic, un român aruncă la gunoi cca. 350 de grame de alimente, în condițiile în care ne situăm printre statele cele mai sărace ale Uniunii Europene. 40% dintre resursele financiare sunt cheltuite pe mâncare care ajunge în pubele.
- Cum arată mai exact, în cifre, risipa alimentară în România?
Global, o treime din alimentele consumate ajunge anual la groapa de gunoi, ceea ce echivalează cu aproximativ 1.3 miliarde de tone de mâncare bună de consum. La nivelul Uniunii Europene, 24.5% dintre cetățeni suferă de foamete și malnutriție. Din totalul de 100 milioane tone estimat la nivelul UE, România risipește 2.55% (cca. 2.5 milioane tone/an). Cu toate acestea, 4.8 milioane de persoane (25% din populația României) trăiesc la limita sărăciei și întâmpină dificultăți în asigurarea hranei zilnice deși jumătate dintre ei cheltuie cca. 40% din veniturile realizate pe alimente.
- Cât risipim?
Un român aruncă zilnic 350 grame de mâncare, echivalentul a 129 kg alimente/an. Însă, în perioada sărbătorilor de iarnă, situația este mult mai gravă. Potrivit digi24.ro, în luna decembrie un sfert dintre alimentele cumpărate sunt aruncate direct în ambalajul original, fără a mai ajunge a fi consumate, un român aruncând în medie aproximativ 16 kg de mâncare de Crăciun și Revelion.
- De ce risipim?
Principalele cauze ale risipei sunt: lipsa unei estimări corecte a necesarului de alimente cumpărate, lipsa educației, lipsa de informare, lipsa unei strategii/asigurarea unor infrastructuri și a unui cadru legal specific, lipsa centrelor de preluare a deșeurilor alimentare.
- Ce alimente aruncă cel mai des românii?
Risipa cea mai mare o reprezintă mâncare gătită (24%), urmată apoi de fructe (22%) și legume (21%), pâine și produse de panificație (20%), lapte sau produse lactate (11) și carne (1%).
- De unde achiziționăm alimentele care ajung la gunoi?
Principalele surse de achiziționare a mâncării risipite sunt cumpărate din supermarketuri/hipermarketuri (44%), din piețe (32%) și magazinele de cartier (21%). Doar o mică parte a acestora provin de la firmele de catering (1%) sau din diferite surse din mediul rural (1%).
- Din ce sectoare principale provine risipa alimentară?
Cea mai mare risipă alimentară provine din gospodării (49%), industria alimentară (37%), retaileri (7%), alimentația publică (5%) și agricultură (2%).
Problema cea mai mare ține așadar de consumul responsabil, dat fiind faptul că risipa cea mai mare vine din gospodării. Astfel, pentru a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2 și 12 (foamete „zero” și consum și producție responsabile), este nevoie să ne cântărim mai bine nevoile și să alegem un consum echilibrat al resurselor alimentare.
România a devenit a treia țară europeană care are o lege privind combaterea risipei alimentare. Pentru ca legea să poată fi pusă în practică, e nevoie însă de norme metodologice bine puse la punct și de implicarea tuturor actorilor care activează în acest domeniu.
Surse date infografic: Green Report, foodwaste.ro, Eurostat
Background
Legea antirisipă a fost adoptată în luna noiembrie 2016 și prevede ca operatorii economici din sectorul agroalimentar să doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare dar care sunt consumabile. Transferul acestor alimente se va face în baza unui contract de donație sau sponsorizare.
Comentarii