În ultima rundă de vot formal în cadrul procesului alegerii Directorului General al AIEA, ambasadorul român a pierdut marți în fața candidatului argentinian.

Consiliul Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a reunit marți, la Viena, pentru a patra rundă de vot formal, în ultima fază a competiției participând ambasadorul Cornel Feruță, directorul general în exercițiu al Agenției, și Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei la Viena.

Potrivit MAE, Cornel Feruță a obținut (10 voturi) și Rafael Grossi (24  voturi). S-a înregistrat o abținere.

Votul de astăzi a marcat încheierea procesului de alegere a Directorului General al AIEA în Consiliul Guvernatorilor, în condițiile în care a fost atins pragul minim necesar (2/3 din 35 de state membre în Consiliul Guvernatorilor).

Conform procedurii, alegerea urmează să fie confirmată de Conferința Generală, organul decizional al Agenției. 

Ministerul Afacerilor Externe adresează felicitări candidatului argentinian și își exprimă disponibilitatea de a coopera cu acesta pentru prezervarea credibilității și imparțialității recunoscute în plan internațional ale AIEA. 

”Rezultatele obținute de ambasadorul Cornel Feruță reflectă sprijinul important pentru candidatura sa din partea mai multor state membre ale Consiliului Guvernatorilor ... Activitatea ambasadorului Feruță, atât ca parte a echipei fostului director general al AIEA, Yukiya Amano, cât și la conducerea Agenției, în procesul de tranziție, a fost și continuă să fie unanim apreciată de statele membre. Deținerea unor funcții înalte în conducerea Agenției de la Viena, care au culminat cu alegerea diplomatului român de către Consiliul Guvernatorilor în calitate de director general în exercițiu al AIEA, reflectă importanța și expertiza pe care România o deține la nivelul organizațiilor relevante din sistemul internațional”, precizează Ministerul român de Externe.